Radio Jura Home

MOJE MIASTO MOJE RADIO • Częstochowa 93.8 FM Słuchaj Online Facebook YouTube Twitter

Poradnik dietetyczny Radia JURA: Październikową porą najbardziej pożądana staje się… pomarańczowa dynia

Facebook Twitter

Kojarzy się ona z imprezą halloweenową z filmów amerykańskich. Natomiast coraz bardziej powszechne staje się używanie jej w polskiej kuchni. Dynia jest naprawdę świetnym warzywem, który możemy wykorzystać nie tylko jako ozdobę, ale także w kuchni do przygotowania smacznych potraw. Przeczytaj na temat jej prozdrowotnych właściwości, a także do wykonania proponowanych poniżej przepisów.

fot. Pixabay

Dyni możemy zawdzięczać cechy prozdrowotne, a uszeregujemy je pod kątem tj. kolor, tekstura oraz zawartość nasion. Te trzy cechy zostaną krótko omówione i przybliżone ich znaczenie w życiu człowieka.

1. KOLOR

Najbardziej porządną cechą dyni jest jej kolor. Ma on niebagatelne znaczenie, bowiem zawiera sporą dawkę pomarańczowego barwnika, inaczej zwanego beta-karotenem. Karotenoidy, które mają przeogromną siłę antyoksydacyjną, działają bardzo korzystnie na nasz organizm. Zapobiegają powstaniu wolnych rodników, a co za tym idzie wspomagają obniżenie stanu zapalnego organizmu. Niestety ze względu na dość wysoki indeks glikemiczny, bo aż 75, nie zaleca się jej osobom z cukrzycą. Natomiast nie jest ona wykluczona całkowicie, ponieważ odpowiednio skomponowany posiłki z dużą ilością pełnowartościowego białka, dobrych tłuszczy oraz w większej części z węglowodanów złożonych, może znaleźć tam swoje miejsce i będzie mogła być spożyta przez osoby z cukrzycą czy insulinoopornością.

2. TEKSTURA

Miąższ dyni nadaje się idealnie do obróbki kulinarnej i termicznej, ponieważ właściwości przeciwutleniające zostają zachowane. To w jaki sposób dynia łatwo poddaje się obróbce jest godne uwagi. Można z niej wykonać wiele potraw, nie tylko na słono, ale także na słodko. Świetna sprawdza się do ciast, naleśników, placków, zup i sosów. Można z niej także tworzyć syropy, dżemy czy nawet ketchupy!
Pomarańczowe warzywo jest niskoenergetyczne, gdyż energia pozyskiwana z 100 g produktu wacha się między 30 – 40 kcal. Zależy to głównie od rodzaju dyni (dynia zwyczajna – okrągła, dynia piżmowa – podłużna czy dynia hokkaido – mała i okrągła).

3. ZAWARTOŚĆ CENNYCH NASION DYNI

Drogocenny miąższ otacza sporą ilość pestek, które mają niebagatelne znaczenie w naszej diecie. Kupując świeżą dynie można uprażyć je samemu w piekarniku pozostawiając je do wyschnięcie na papierze do pieczenia w temperaturze do 80 stopni Celsjusza na termoobiegu przez ok. 30 minut lub można po prostu kupić je w sklepie gotowe do spożycia.

Pestki dyni są bardzo energetyczne – w 100 g produktu mają 572 kcal.

1 łyżka to 12 g:
Energia: 60 kcal;
Białko: 3 g;
Tłuszcze: 5,5 g;
w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 2,5 g;
Węglowodany: 1,5 g.

Wysoka energia wynika z tego, że w głównej mierze składają się one z tłuszczów, dlatego też są tak pożądane w naszej diecie. Są to tłuszcze roślinne, głównie te jedno – i wielonienasycone (omega-3 i -6). Funkcją nienasyconych kwasów tłuszczowych jest:

  • budowanie błon biologicznych,
  • przyczynianie się do obniżenia stężenia cholesterolu we krwi,
  • hamowanie sklejania się płytek krwi, które mogą przyczyniać się do powstania zakrzepów,
  • zmniejszania ryzyka powstania zawału serce po przez rozszerzanie naczyń krwionośnych oraz szybszy jej przepływ przez układ krwionośny, dzięki obniżaniu ciśnienia krwi.

ŹRÓDŁO BŁONNIKA POKARMOWEGO, ponieważ 100g produktu zawiera 5,3 g błonnika. Świadczy to o tym, że jest to źródło błonnika, które jest określane tylko wtedy, gdy zawiera ono ponad 3g błonnika na 100 g produktu.

Błonnik pokarmowy korzystnie wpływa na perystaltykę jelit, czyli przesuwanie się pokarmu wzdłuż przewodu pokarmowego człowieka. Jest świetną pożywką dla mikrobioty jelitowej, czyli naszych przyjaciół – dobrych bakterii. Stymuluje procesy fermentacyjne w jelicie grubym, ale także obniża poziom cholesterolu we krwi, głownie jego złej frakcji. Przyczynia się do zmniejszenia stężenia insuliny we krwi, więc będzie świetnym dodatkiem dla osób z cukrzycą i insulinoopornością.

Pestki dyni zawierają dużą ilość składników mineralnych tj. fosfor, potas i magnez.

Ilość na 100 g pestek dyni:

  • Fosfor: 1170 mg
  • Potas: 810 mg
  • Magnez: 540 mg

FOSFOR uczestniczy w procesach metabolicznych oraz w mineralizacji kości i zębów. Wchodzi w skład wielu związków i struktur organizmu. Wpływa na utrzymanie prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej. 700 mg pokrywa zapotrzebowanie większości populacji osób zdrowych i prawidłowo odżywionych osób dorosłych (RDA).

POTAS uczestniczy w przekazywaniu impulsów nerwowych i dzięki temu może generować prawidłowe ruchy mięśni. Tak samo jak fosfor, wpływa na gospodarkę kwasowo-zasadową. Zapotrzebowanie na potas u osób dorosłych jest niezależne od płci i wieku, a jego wartość wynosi 3500 mg/dobę. Inna referencja jest dla kobiet w ciąży i dzieci.

MAGNEZ reguluje homeostazę mineralną kośćca i zębów, bierze udział w kurczliwości mięśni – jest antagonista wapnia oraz reguluje ciepłotę ciała. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie komórek nerwowych.

Poniżej przepis na zupę krem z dyni

Bardzo smaczna, delikatna i pomarańczowa, a zarazem bardzo wyrazista w smaku. Zapraszam!

Dynie kojarzy się ze względu na swoją przynależność do grona wybitnych warzyw z których przygotowuje się obiad, ale…

Można ją także wykorzystać na słodko do pieczenia

O autorze: Katarzyna Sroczyńska

Studentka trzeciego roku studiów licencjackich na kierunku Dietetyka oraz członek Koła Naukowego Dietetyków UJD. Od kilku lat interesuje się sportem i jego działaniem na organizm człowieka. W wolnych chwilach pogłębia swoją wiedzę z zakresu dietetyki klinicznej oraz uczestniczy w konferencjach naukowych.

Zobacz także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj

Jak mija dzień? Sprawdź najważniejsze wiadomości z 1 grudnia 2022