Radio Jura Home

MOJE MIASTO MOJE RADIO • Częstochowa 93.8 FM Słuchaj Online Facebook YouTube Twitter

Poradnik dietetyczny Radia Jura: Naturalne produkty wspierające odporność

Facebook Twitter

Dbanie o układ immunologiczny jest nieodłącznym elementem żywienia przez cały rok. Sposób żywienia warunkuje odporność organizmu. Substancje znajdujące się naturalnie w produktach żywnościowych mogą zostać wykorzystane do wsparcia odporności, zarówno w stanach chorobowych, jak i w profilaktyce.

fot. Pixabay

Poniżej przedstawiono naturalne sposoby na wzmocnienie organizmu oraz aby zapobiec różnego rodzaju infekcjom.

Cebula

fot. Pixabay

To źródło witaminy C oraz pierwiastków takich jak magnez, cynk, fosfor, siarka oraz krzem, które wpływają na ogólne wzmocnienie organizmu na różnego rodzaju infekcje. Duża zawartość fitoncydów w cebuli działa bakteriobójczo. Wydzielane podczas krojenia czy obierania cebuli lotne związki siarki powodują wzmocnienie układu oddechowego, a także oczyszczenie błon śluzowych z zalegających tam ewentualnych bakterii. Warto wiedzieć, że cebula poddana gotowaniu czy smażeniu nie traci większości swoich właściwości zatem jest cenionym warzywem, które należy wykorzystywać w kuchni.

Czosnek

fot. Pixabay

Czosnek oprócz tego, że pomaga w walce z przeziębieniem ma także udowodniony wpływ na układ sercowo-naczyniowy, bowiem powoduje obniżenie cholesterolu LDL potocznie zwanego „złym” cholesterolem oraz przyczynia się do zwiększenia cholesterolu HDL. Jego działania antybiotyczne zawdzięcza się substancji o nazwie alliina, która po rozdrobnieniu czosnku rozpoczyna proces walki z bakteriami.

Kurkuma

fot. Pixabay

Kurkuma wspiera układ immunologiczny za pomocą bazowej substancji aktywnej jaką jest kurkumina. Kurkumina posiada zdolność do zmniejszania stanów zapalnych w organizmie co prawdopodobnie jest spowodowane zwiększeniem produkcji przeciwutleniaczy mających wpływ na zmniejszenie liczby wolnych rodników znajdujących się np. w zanieczyszczonym powietrzu tudzież dymie papierosowym, które przyczyniają się do niekorzystnych zmian w organizmie prowadząc do różnego rodzaju chorób, także nowotworów.

Produkty fermentowane

fot. Pixabay

Do produktów fermentowanych możemy zaliczyć kiszonki oraz fermentowane produkty mleczne będące źródłem probiotyków, które wykazują korzystny wpływ na mikroflorę jelitową. Bakterie produktów fermentowanych, a są to m.in. Lactobacillus plantarum, Pediococcus cerevisiae zapobiegają rozwojowi patogenów i prowadzą do wzrostu korzystnej mikroflory jelitowej. Można je znaleźć w kiszonej kapuście i ogórkach.

Burak

fot. Pixabay

To warzywo zawiera dużo witamin oraz składników mineralnych, które wzmacniają organizm chroniąc go przed infekcjami wirusowymi. Na intensywną barwę buraka wpływ mają beta cyjaniny, które wykazują właściwości przeciwzapalne, a także chronią komórki organizmu przed uszkodzeniami. Ponadto ze względu na wysoką zawartość żelaza oraz witamin z grupy B przyczyniają się do wytwarzania czerwonych krwinek.

Czarny bez

fot. Pixabay

Preparaty na bazie czarnego bzu wzmacniają odporność organizmu i ochraniają go przed częstymi infekcjami ze względu na swoje właściwości przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjne. Czarny bez należy stosować w zapobieganiu infekcjom, a także we wsparciu ich leczenia. Co więcej, preparaty z czarnym bzem redukują stany zapalne w organizmie oraz mają działania napotne szczególnie pożądane w czasie infekcji.

Aronia

fot. Pixabay

Ten cierpki w smaku owoc jest uważany za najzdrowszy na świecie, a to zasługa witaminy C, potasu, manganu, cynku oraz żelaza. To także źródło błonnika pokarmowego. Jej działanie na układ odpornościowy zawdzięczamy m.in. wysoką zawartością polifenoli, które cechują się właściwościami przeciwutleniającymi, które chronią nasz organizm przed działaniem patogenów.

 

Zobacz także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj