Radio Jura Home

MOJE MIASTO MOJE RADIO • Częstochowa 93.8 FM Słuchaj Online Facebook YouTube Twitter

Poradnik dietetyczny Radia JURA: Kawa – zdrowy napój czy szkodliwa używka?

Facebook Twitter

Kawa jest uwielbianym napojem wielu z Nas. Jednak temat kawy owiany jest wieloma mitami i budzi wiele kontrowersji. Czy kawa jest zdrowa, a może szkodzi, ile możemy jej pić?

Fot. Pixabay

Przeprowadzono wiele badań udowadniających, że ta uwielbiana używka ma wiele korzystnych właściwości zdrowotnych i pozytywnie wpływa na nasz organizm.

Oto kilka faktów o kawie:

  1. Dzięki zawartości polifenoli wykazujących właściwości przeciwutleniające, spożycie kawy zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów.
  2. Wbrew obecnym mitom kawa tylko w niewielkich ilościach wypłukuje z organizmu magnez, a sama dostarcza jego pewną ilość.
  3. Kofeina zawarta w kawie przyczynia się do rozszerzania naczyń krwionośnych, dzięki temu powoduje lepsze ukrwienie i dotlenienie organizmu, a tym samym zwiększa wytrzymałość i redukuje zmęczenie.
  4. Kawa bogata jest w cenne składniki, które korzystnie wpływają na organizm i zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy typu II, a także choroby Parkinsona i Alzheimera.
  5. Kawa zawiera taniny, które ograniczają wchłanianie żelaza i cynku, dlatego zaleca się picie kawy minimum godzinę przed lub po posiłku oraz nie należy popijać nią leków.

Czy wiesz, że…?

Rozkład kawy w naszym organizmie zależy od wariantu genu CYP1A2. Od niego zależy jak kawa będzie wpływać na nasze samopoczucie.

Jaka ilość kawy jest bezpieczna?

Dobroczynne właściwości kawy zachowane są przy spożyciu jej w umiarkowanych ilościach. Uważa się, że bezpieczna maksymalna dzienna dawka kofeiny dla zdrowej osoby dorosłej wynosi 400 mg, co daje 4 filiżanki kawy/dzień. Przeciętna zawartość kofeiny w jednej filiżance kawy palonej (150 ml) wynosi około 85 mg, w jednej filiżance kawy rozpuszczalnej – około 60 mg, a w filiżance herbaty – około 30 mg.

Fot. Pixabay

Jaką kawę wybrać?

Wiele osób zadaje sobie pytanie, która kawa jest lepsza – sypana czy rozpuszczalna. Różnica między tymi kawami jest taka, że kawa sypana zawiera dużą ilość kofeiny (70-140 mg/filiżankę) oraz produkowana jest z lepszej jakości ziaren kawowca i co za tym idzie, ma wyraźniejszy smak i aromat, natomiast kawa rozpuszczalna ma mniej kofeiny (30-90 mg/filiżankę) i jest szybka w przyrządzaniu. Tak naprawdę obydwie kawy zawierają cenne składniki, które wpływają pozytywnie na nasz organizm. Wybór należy do Nas.

Kto powinien uważać na spożycie kawy?

Osobom cierpiącym na chorobę wrzodową żołądka i jelit, refluks oraz zespół jelita drażliwego nie zaleca się spożywania kawy. Ma to związek z działaniem kofeiny, która pobudza produkcję kwasu solnego i osłabia napięcie dolnego zwieracza przełyku, przez co zwiększa objawy i dolegliwości związane z chorobą. Natomiast kobiety w ciąży powinny kontrolować ilość spożytej kofeiny – jej podaż nie powinna przekraczać 200 – 300 mg/dzień.

Podsumowując, kawa ma wiele cenny właściwości zdrowotnych, dlatego warto ją pić, nie tylko ze względu na jej walory smakowe, ale również pozytywne działanie na Nasz organizm. Należy jednak mieć na uwadze, że nie jest zalecana dla każdego. Osoby zdrowe, mogące pić kawę, nie powinny przekraczać maksymalnej dziennej dawki kofeiny z uwagi na to, że dobroczynne właściwości kawy zachowane są przy spożyciu jej w umiarkowanych ilościach.

Autor artykułu: Natalia Bęczkowska

Jestem studentką II roku studiów magisterskich kierunku Żywienie człowieka i dietetyka. Od najmłodszych lat zdrowe odżywianie i sport były dla mnie ważne. W wolnej chwili pogłębiam wiedzę z zakresu dietetyki sportowej, klinicznej i psychodietetyki. Oprócz tego lubię gotować i fotografować zdrowe posiłki oraz dbam o swoje ciało trenując na siłowni.

Zobacz także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj