Poradnik dietetyczny Radia JURA: Kontrowersje związane z soją
Soja jest w ostatnim czasie jednym z bardziej kontrowersyjnych produktów spożywczych. Jej spożycie niesie ze sobą sporo wątpliwości. Najczęściej obawy w związku z jej spożyciem dotyczy chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, nowotworów, ale przede wszystkim boją się ją spożywać mężczyźni z obawy przed zaburzeniami libido i testosteronu.

Czy bać się soi?
Pojawia się również pytanie jak soja wpływa na tarczycę. Ale czy warto się bać soi? Czy te wszystkie informacje, o których słyszymy to prawda?
Produkty sojowe są dobrym i praktycznym źródłem białka, jest to produkty powszechnie dostępny, stosunkowo tani, a także jest doskonałym zamiennikiem białka zwierzęcego na diecie roślinnej.
Produkty sojowe oprócz klasycznych nasion soi wyróżniamy:
- tofu
- tempeh
- edemamae
- orzeszki sojowe
- izolat białka sojowego
- miso
- napój sojowy
- kotlety sojowe
- jogurty sojowe
Izoflawony
Znajdują się w soi i otrzymanych z niech produktów. Wykazują wysoką aktywność antyoksydacyjną, a co za tym idzie usuwają nadmiar wolnych rodników tlenowych w organizmie. Dzięki nim soja wpływa korzystanie na zdrowie, a regularne spożycie tych związków zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2 czy nowotworów. Jednak to właśnie wspomniane izoflawony powodują, że pojawia się obawa w związku z zaburzeniami gospodarki hormonalnej u mężczyzn. Wspomniane właściwości izoflawonów sprawiają, że mogą być potencjalnie wykorzystywane, jako związki obniżające ryzyko chorób hormonozależnych. I faktycznie badania wskazują, że regularnie spożycie soi i otrzymywanych z niej produktów może zmniejszać ryzyko wystąpienia nowotworu piersi u kobiet oraz może mieć zastosowanie w profilaktyce i łagodzeniu objawów menopauzalnych.
Ok. 100g tofu zapewnia 8-10 białka sojowego i 25 mg izoflawonów
U osób, które spożywały skrajnie duże ilości soi zaobserwowano wpływ na męskość, czyli ginekomastia, zmniejszone lipido i testosteron. Te osoby głównie opierały dietę na soi i spożywały 360 mg izoflawonów = 11,5 kostek tofu dziennie! Po odstawieniu produktów sojowych zaburzenia te zostały zminimalizowane. To naprawdę bardzo duże ilości spożytych izoflawonów. Przy odpowiednio zbilansowanej diecie, gdzie ilość spożytej soi to 2 lub 3 porcje w ciągu dnia nie będą miały żadnego negatywnego wpływu na gospodarkę hormonalną u mężczyzn.
Wpływ soi na tarczycę
Izoflawony sojowe zmniejszają aktywność peroksydazy tarczycowej w tarczycy, czyli enzymu odpowiedzialnego za produkcję hormonów tarczycy.
Przy niedoborze jodu u osób z subkliniczną niedoczynnością tarczycy, produkty sojowe mogą sprzyjać rozwojowi niedoczynności tarczycy z tego względu, że izoflawony sojowe hamują wchłanianie jodu do organizmu. U osób z subkliniczną niedoczynnością tarczycy potencjalnie soja może zwiększać ryzyko rozwoju jawnej niedoczynności tarczycy.
W praktyce warto zwrócić uwagę, że u osoby z subkliniczną niedoczynnością tarczycy nie przesadzamy z zawartością produktów sojowych w diecie, warto ograniczyć ilość do 2-3 porcji i monitorować TSH. Gdy TSH się pogarsza należy ograniczyć lub całkowicie zrezygnować ze spożywania produktów sojowych. Warto wspomnieć, że białko sojowe ogranicza wchłanianie leku lewotyroksyny stosowanego w leczeniu, dlatego produkty sojowe powinny być spożywane w drugiej części dnia w ograniczonych ilościach.
Soja a GMO
Zalety żwyności GMO:
- zużycie pestycydów chemicznych zmniejszyło się o 37%
- plony zwiększyły się o 22%
- zyski rolników zwiększyły się o 68%
Istnieje naukowy konsensus, że obecnie dostępna żywność pochodząca z upraw zmodyfikowanych genetycznie nie stanowi większego zagrożenia dla zdrowia ludzi niż żywność konwencjonalna.
Podsumowanie
- Izoflaowny spożywane w porcjach zwyczajowych ( 2-3 porcje w ciągu dnia) nie wywierają negatywnego wpływu na gospodarkę hormonalną zarówno u kobiet jak i u mężczyzn.
- Osoby z subkliniczną niedoczynnością tarczycy powinny kontrolować spożycie produktów sojowych.
- Osoby przyjmujące lewotyroksynę powinny spożywać produkty sojowe, co najmniej 1-2 h od momentu spożycia leku lub najbezpieczniej w drugiej połowie dnia.
- Produkty sojowe mogą wywierać korzystny efekt zdrowotny (zmniejszenie ryzyka rozwoju nowotworów prostaty i piersi)