Radio Jura w kuchni: Karpatka, czyli ptysiowe ciasto z puszystym kremem
Karpatka to efektowne ciasto, które zarówno dobrze smakuje i wygląda. Mamy sprawdzony przepis na ten klasyczny wypiek. Wychodzi za każdym razem!
Radio Jura w kuchni. Karpatka
Pieczenie karpatki rozpoczniemy od pieczenia „Karpat”, czyli tzw. ciasta parzonego.
Ciasto parzone
Składniki:
- szklanka wody
- 0.5 kostki margaryny
- szklanka mąki
- 5 jajek
- łyżeczka proszku do pieczenia
Radio Jura w kuchni. Przygotowanie:
- Zagotuj wodę z margaryną, dodaj mąkę, wymieszaj i zagotuj. Do lekko przestudzonej masy dodawaj po jednym jajku, ciągle mieszając. Na koniec dodaj proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj dwie blachy, wyłóż je papierem do pieczenia lub wysmaruj margaryną. Ciasto podziel na dwie części i rozprowadź łyżką na obu blachach.
- Ciasto piecz w 200°C około 25-30 min.
- Na około 8 minut przed końcem pieczenia zamień blachy miejscami.
Kolejnym etapem jest przygotowanie kremu. Przedstawiamy Wam dwa sposoby robienia kremu, składniki są dokładnie te same, ale w smaku jest wyczuwalna różnica.
Krem budyniowy
Składniki:
- 0.5 l mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 cukrów wanilinowych
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła
- wódka do smaku
Przygotowanie:
- Przygotuj budyń. Mleko podziel na pół. Jedną część wlej do garnka i zagotuj z cukrem i cukrem wanilinowym. Drugą część wlej do kubka, wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną, i dobrze wymieszaj. Do gotującego się mleka wlej mieszankę mleka z mąkami i szybko mieszaj, żeby nie powstały grudki. Ostudzić.
*Pierwsza wersja kremu jest w smaku bardziej budyniowa i robi się ją z jeszcze ciepłym budyniem. Druga wersja jest w smaku bardziej maślana i robi się ją z całkiem wystudzonym budyniem.
- Masło należy utrzeć mikserem na jednolitą masę. Następne dodawaj po łyżce masy budyniowej ciągle mieszając.
*Jeśli robisz krem z ciepłego budyniu i krem się zważy, zwiększ obroty miksera, krem da się uratować.
- Na koniec do smaku można dodać wódkę, dajemy ją według uznania.
- Krem wykładamy na jedną część ciasta i przykrywamy drugą częścią. Na koniec karpatkę posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Czytaj także: