Radio Jura Home

MOJE MIASTO MOJE RADIO • Częstochowa 93.8 FM Słuchaj Online Facebook YouTube Twitter

Radio Jura w kuchni: Quesadilla z kurczakiem i warzywami. Meksykański fast food w twojej kuchni

Facebook Twitter

Czy wiesz, że możesz przenieść się do słonecznego Meksyku bez wychodzenia z domu? Wystarczy, że przygotujesz quesadillas - danie, które rozgrzeje atmosferę w każdej kuchni! Zapraszamy w kulinarną podróż w cyklu Radio Jura w kuchni. To co, ruszamy?

Radio Jura w kuchni: Quesadilla z kurczakiem i warzywami

Radio Jura w kuchni. Zapraszamy do Meksyku!

Quesadillas to nic innego jak podgrzewane placki tortilli, w których główną rolę gra roztopiony ser, znany jako queso. Ale to dopiero początek fiesty smaków, bo do tego meksykańskiego klasyka możesz dodać praktycznie wszystko, co tylko wpadnie Ci do głowy. Kurczak, kolorowe warzywa, a może pikantna kiełbaska chorizo? Wybór należy do Ciebie!

Składniki:

  • Pierś z kurczaka,
  • papryka czerwona,
  • kukurydza z puszki,
  • świeża kolendra,
  • czerwona cebula,
  • przyprawa meksykańska,
  • passata pomidorowa,
  • tortilla,
  • ser mozzarella,
  • sól,
  • pieprz,
  • bazylia,
  • oliwa z oliwek.

Quesadilla – przygotowanie

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy meksykańską przyprawą i smażymy na patelni, do tego dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę czerwoną oraz kukurydzę. Kiedy całość jest już podsmażona, dodajemy posiekanej świeżej kolendry. Nasz farsz jest gotowy.

Radio Jura w kuchni: Quesadilla z kurczakiem i warzywami

Rozgrzewamy kolejną patelnię, podsmażamy na niej lekko tortillę i do środka wrzucamy farsz, posypując go startym serem mozzarella. Całość lekko podsmażamy. Tak przygotowany placek ściągamy z patelni i kroimy na trójkąty. Całość przyprószamy posiekaną kolendrą.

Radio Jura w kuchni: Quesadilla z kurczakiem i warzywami

Quesadilla najlepiej smakuje z sosem pomidorowym, którego przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy przelać do miski passatę pomidorową, dodać trochę oliwy, bazylii, soli i pieprzu. Gotowe!

Smacznego.

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj