Radio Jura w kuchni: Quesadilla z kurczakiem i warzywami. Meksykański fast food w twojej kuchni
Czy wiesz, że możesz przenieść się do słonecznego Meksyku bez wychodzenia z domu? Wystarczy, że przygotujesz quesadillas - danie, które rozgrzeje atmosferę w każdej kuchni! Zapraszamy w kulinarną podróż w cyklu Radio Jura w kuchni. To co, ruszamy?

Szacowany czas czytania: 01:21
Radio Jura w kuchni. Zapraszamy do Meksyku!
Quesadillas to nic innego jak podgrzewane placki tortilli, w których główną rolę gra roztopiony ser, znany jako queso. Ale to dopiero początek fiesty smaków, bo do tego meksykańskiego klasyka możesz dodać praktycznie wszystko, co tylko wpadnie Ci do głowy. Kurczak, kolorowe warzywa, a może pikantna kiełbaska chorizo? Wybór należy do Ciebie!
Składniki:
- Pierś z kurczaka,
- papryka czerwona,
- kukurydza z puszki,
- świeża kolendra,
- czerwona cebula,
- przyprawa meksykańska,
- passata pomidorowa,
- tortilla,
- ser mozzarella,
- sól,
- pieprz,
- bazylia,
- oliwa z oliwek.
Quesadilla – przygotowanie
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy meksykańską przyprawą i smażymy na patelni, do tego dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę czerwoną oraz kukurydzę. Kiedy całość jest już podsmażona, dodajemy posiekanej świeżej kolendry. Nasz farsz jest gotowy.

Rozgrzewamy kolejną patelnię, podsmażamy na niej lekko tortillę i do środka wrzucamy farsz, posypując go startym serem mozzarella. Całość lekko podsmażamy. Tak przygotowany placek ściągamy z patelni i kroimy na trójkąty. Całość przyprószamy posiekaną kolendrą.

Quesadilla najlepiej smakuje z sosem pomidorowym, którego przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy przelać do miski passatę pomidorową, dodać trochę oliwy, bazylii, soli i pieprzu. Gotowe!
Smacznego.
Czytaj także:
- Radio Jura w kuchni: Dietetyczny i pikantny kurczak z warzywami
- Radio Jura w kuchni: Mazurek kokosowy z białą czekoladą idealny na Wielkanoc
- Radio Jura gotuje: Domowy zakwas na żurek krok po kroku