Radio Jura w kuchni: Pyszne ciasto z rabarbarem
Sezon na rabarbar przyszedł szybciej, w ogrodach już wyrosły kwaśne łodygi... Pyszne w cieście czy kompocie. Dziś w testujemy przepis na ciasto z rabarbarem, z dodatkiem jogurtu naturalnego. Szybkie, a jakie pyszne! Do kawy w ogrodzie czy na tarasie....
Radio Jura w kuchni: pyszne ciasto z rabarbarem
Potrzebujemy 300 g rabarbaru, umytego i pokrojonego na małe kawałki, o długości około 1 cm.
180 g miękkiego masła ubijamy z 180 g cukru pudru oraz opakowaniem cukru waniliowego. Miksujemy około 8 minut, aż masa będzie jasna i puszysta.
Dodajemy 3 jajka oraz 150 g jogurtu naturalnego, wszystko łączymy, miksując krótko. Teraz dodajemy 300 g przesianej mąki i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Łączymy, miksując nie zbyt długo, tylko do połączenia składników. Ciasto jest gęste. Pozostaje już tylko dodać rabarbar i wszystko wymieszać.
Radio Jura w kuchni: pyszne ciasto z rabarbarem
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni (góra- dół), ciasto przełożyć do keksówki o długości 32- 34 cm. Piec około 55 minut, do suchego patyczka.
Smacznego!
Czytaj także: