Radio Jura w kuchni: Dietetyczny i pikantny kurczak z warzywami
To propozycja dla tych, którzy dbają o linię i chętniej wybierają mięso chude, grillowane lub nawet dania warzywne. W ramach cyklu Radio Jura w kuchni mamy dla was przepis na dietetycznego kurczaka.
Radio Jura w kuchni: smakowity kurczak z warzywami!
Składniki:
- Pierś z kurczaka
- seler naciowy
- papryka czerwona (surowa)
- kalafior
- marchewka
- sól, pieprz
- papryka ostra
- pieprz cayenne
Radio Jura w kuchni. Jak przygotować danie?
Paprykę kroimy na malutkie paski (o szerokości 2-3 milimetrów), podobnie seler naciowy. Patelnię skropić trzeba niewielką ilością tłuszczu, po czym wrzucamy na nią warzywa. Dodajemy pokrojony na bardzo małe różyczki kalafior i możemy (to nie jest konieczne) dorzucić startą na największych oczkach marchewkę. Dodajemy pieprz, sól, posypujemy pieprzem cayenne, papryką słodką lub ostrą – wszystko zależy do tego jak bardzo pikantne ma być danie. Pieczemy. Jeśli zauważymy, że warzywa zaczynają nam się przypalać, delikatnie podlewamy niewielką ilością wody. Warzywa mają być miękkie, ale nie upieczone w ogromnej ilości oleju czy spalone.
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na cienkie kawałki (jak na kotlety), delikatnie rozbijamy. Skrapiamy odrobinę oliwy z oliwek oraz obficie oprószamy przyprawą do gyrosa, pikantną papryką oraz sól i pieprz. Mięso pieczemy bez tłuszczu na patelni do grillowania, dobrze rozgrzanej. Pieczemy z obu stron na rumiany kolor.
Radio Jura w kuchni – pamiętajcie, by używać jak najmniej tłuszczu
Po przygotowaniu obu część dania, grillowanego kurczaka kładziemy na talerzu, na górę układamy warzywa.
Smacznego!
Czytaj także: