Radio Jura w kuchni: Opiekana ryba w zalewie octowej
Opiekana ryba w zalewie octowej jest idealna na każdą okazję. Sprawdzi się zarówno jako zimna przekąska, danie obiadowe lub kolacja. Sprawdźcie, jak ją zrobić.

Szacowany czas czytania: 01:06
Radio Jura w kuchni. Opiekana ryba w zalewie octowej
Składniki:
- 2 filety np. z dorsza
- sól i pieprz do smaku
- jajko i bułkę tartą do panierki
- trochę mąki pszennej
- zalewa: 1 szklanka octu, 5 szklanek wody, 1 łyżka soli, 5 łyżek cukru, ziele angielskie, liście laurowe, duża cebula pokrojona w piórka
- olej i 50g masła do smażenia
Przygotuj też naczynie do przechowywania ryby – słoik lub bonclok (kamionkowe naczynie).
Radio Jura w kuchni. Przygotowanie:
- Filety umyj i osusz.
2. Oprósz solą i pieprzem z obu stron. Następnie obsyp mąką.
3. Pokrój rybę na części.
4. Przygotuj 2 talerze do panierowania ryby. Jajko dopraw pieprzem i solą.
5. Przygotuj patelnie – rozgrzej olej, dodaj masło. Usmaż na rumiany kolor.
6. Przygotuj zalewę. Do garnka wlej ocet, wodę, dodaj sól, cukier, ziele angielskie i liście laurowe. Zagotuj. Pamiętaj – zalewę należy skosztować!
7. Odstaw i dodaj cebulę pokrojoną w piórka.
8. Do naczynia wlej trochę zalewy z cebulą i poukładaj rybę, następnie wylej pozostałą zalewę i zamknij naczynie. W przypadku słoika – zakręć i odwróć, żeby się zawekował.
Smacznego!
Czytaj także: