Radio Jura Home

Gramy dla Was od 10 lat • Częstochowa 93.8 FM Słuchaj Online Facebook YouTube Twitter

11. Festiwal Smaku w Częstochowie. Restauratorzy ugoszczą nas specjalnymi potrawami

Facebook Twitter

Restauratorzy odpracowują wciąż pandemiczne straty i zachęcają do korzystania z lokalnej gastronomii. Teraz jest do tego okazja poprzez Festiwal Smaku. Przed nami aż do piątku (10.06) najnowsza edycja imprezy.

fot. festiwal-smaku.pl/

W Częstochowie znów można kosztować specjalnych potraw w unikalnych restauracyjnych menu.

Ewelina Rybak: To już jest 11. raz, kiedy robimy Festiwal Smaku w Częstochowie i 11. raz kusimy wszystkich, żeby odłożyli trochę diety na bok i skorzystali z tego, co przygotowują restauracje.

Radio Jura: Chcą zachęcić, chcą pokazać różnorodność oferowanych potraw zaskakują też często klientów.

Ewelina Rybak: Zazwyczaj menu jest takie, które nie jest osiągalne normalnie w tygodniu. Restauracje tego nie serwują. Serwują to wyłącznie podczas festiwalu.

Jak usłyszał od Eweliny Rybak Mariusz Osyra, wiele dzieje się w naszej gastronomii, pojawiają się nowe restauracje, a podczas 11. Festiwalu Smaku będzie można poznać talenty kulinarne lokalnych szefów kuchni:

Ewelina Rybak: W Częstochowie w tym roku 23 restauracje biorą udział. Najfajniejsze jest to, że są restauracje, które już brały udział od wielu edycji, ale są też restauracje nowe. To takie perełki, które można sprawdzić i zobaczyć, co rynek częstochowski teraz oferuje. Bardzo fajne jest to, że mieszkańcy wychodzą i korzystają z tych usług. Gastronomia częstochowska ma się czym pochwalić. Można iść i zjeść bardzo fajne dania, a tym bardziej, że na ten festiwal przygotowują bardzo fajne, autorskie menu.

Wychodźmy z domów, spotykajmy się i odbudowujmy życie społeczne – także przy restauracyjnym stoliku. Festiwal Smaku to zachęta do starań dla właścicieli restauracji, ale i specjalne atrakcje dla klientów:

Ewelina Rybak: Można zjeść super pizzę, tatary, super desery, więc każdy na pewno znajdzie coś dla siebie. Są również propozycje wege, więc to też jest bardzo ważne

Radio Jura: Szczególnie w dzisiejszych czasach, kiedy taka kuchnia jest coraz bardziej poszukiwana, a jednocześnie to jest ważne, żebyśmy wspierali restauratorów. Oni ciągle jeszcze odrabiają straty po pandemii.

Ewelina Rybak: Oni nie dość, że odrabiają straty po pandemii, to dzisiaj mierzą się z inflacją. To też na pewno po części ich zabija. Nigdy nie wiedzą, jaka jest cena menu. Dzisiaj menu muszą zmieniać właściwie codziennie.

Więcej przydatnych informacji, konkursy oraz mapa 23 restauracji, które włączyły się w Festiwal Smaku znajdziecie w mediach społecznościowych. Wystarczy wpisać Festiwal Smaku Częstochowa. Z Eweliną Rybak rozmawiał Mariusz Osyra.

 

Zobacz także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj