Radio Jura Home

MOJE MIASTO MOJE RADIO • Częstochowa 93.8 FM Słuchaj Online Facebook YouTube Twitter

Radio Jura w kuchni: Domowy zakwas na żurek krok po kroku

Facebook Twitter

Żurek to kwaśna zupa przygotowywana na żytnim zakwasie. Do takiego żuru nie dodaje się majeranku, ani nie zabiela się go śmietaną. Zupa ma mieć wyraźny smak i ma być kwaśna. Na Wielkanoc dodajemy do żuru jajko ugotowane na twardo.

Radio Jura w kuchni
Radio Jura gotuje

Radio Jura w kuchni. Robimy domowy zakwas na żurek. Składniki

  • 0,5 l wody przegotowanej, chłodnej
  • 6 łyżek mąki żytniej (typ 2000)
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 4-5 listków laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego

Radio Jura w kuchni. Robimy domowy zakwas na żurek

Przygotuj także słoik oraz gazę. Zakwas musi mieć dostęp do powietrza, żeby mógł pracować.

Radio Jura w kuchni. domowy zakwas na żurek

Radio Jura gotuje. Jak zrobić zakwas?

Przegotowaną, schłodzoną wodę wlej do czystego słoika, do wody dodaj mąkę żytnią, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Wymieszaj i przykryj gazą.

Ważne!

Przynajmniej raz dziennie należy wymieszać zakwas. Po około 3 dniach zakwas powinien już ładnie pachnieć, a po 5-6 dniach nadaje się już do użycia.

Zakwas przechowuj w kuchni, w ciepłym, ale zacienionym miejscu. Jeśli nie chcesz od razu wykorzystać całego zakwasu, to wyciągnij czosnek, liście laurowe i ziele angielskie, zakręć słoik i wsadź do lodówki.

Smacznego!

A jaki jest twój sprawdzony świąteczny przepis? Daj nam znać

Wokół Ciebie dzieją się rzeczy ważne lub zabawne?
Nakręciłeś ciekawy film, zrobiłeś dobre zdjęcie?
Interesuje nas wszystko, co interesuje Ciebie i co dla Ciebie jest ważne.
Napisz do Radia Jura TUTAJ!

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj