Przygotuj się do Wielkanocy z Radiem Jura: Mazurek z kremem z białej czekolady z dodatkiem wiśni
Macie ochotę na wyjątkowego Mazurka? Wypróbuj nasz przepis. Ciasto po prostu rozpływa się w ustach. Rodzina i znajomi będą zachwyceni.
SKŁADNIKI
Kakaowy spód:
180 g mąki pszennej
70 g mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki proszku do pieczenia
50 g cukru
150 g masła
2 żółtka
Masa:
120 ml śmietanki kremówki 30%
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
pół łyżeczki mielonego kardamonu
30 g masła
2 tabliczki białek czekolady (160 g)
Do ozdobienia:
20 g gorzkiej czekolady
20 g mlecznej czekolady
200 g wiśni do deserów (w syropie)
Przygotowanie spodu:
- Wymieszaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, kakao, cynamon, cukier z masłem pokrojonym w kostkę. Jak powstanie drobna kruszonka, dodaj żółtka i mieszaj. Na końcu zagnieć ciasto w jedną kulę, zawiń w folię i schowaj do lodówki na godzinę.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj na format swojej blachy. Ciastem wyłóż spód oraz 1 cm boków.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (góra i dół).
- Spód ciasta podziurkuj widelcem.
- Piecz przez 20 minut.
Przygotowanie masy:
- W rondelku zagotuj śmietaną z kawą oraz kardamonem.
- Odstaw z pieca, dodaj masło i czekoladę – mieszaj aż się rozpuści, a wszystkie składniki połączą się w gładką masę.
- Masę wylej na upieczony spód i poczekaj chwilę aż zgęstnieje.
Ozdobienie ciasta:
- Wyłóż wiśnie na ciasto, syropem ozdób według uznania – mogą to być kleksy, paski. Na koniec polej roztopioną czekoladą.
SMACZNEGO!
Zobacz także: