Radio Jura Home

MOJE MIASTO MOJE RADIO • Częstochowa 93.8 FM Słuchaj Online Facebook YouTube Twitter

Przygotuj się do Wielkanocy z Radiem Jura: Mazurek z kremem z białej czekolady z dodatkiem wiśni

Facebook Twitter

Macie ochotę na wyjątkowego Mazurka? Wypróbuj nasz przepis. Ciasto po prostu rozpływa się w ustach. Rodzina i znajomi będą zachwyceni.

SKŁADNIKI

Kakaowy spód:

180 g mąki pszennej
70 g mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki proszku do pieczenia
50 g cukru
150 g masła
2 żółtka

Masa:

120 ml śmietanki kremówki 30%
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
pół łyżeczki mielonego kardamonu
30 g masła
2 tabliczki białek czekolady (160 g)

Do ozdobienia:

20 g gorzkiej czekolady
20 g mlecznej czekolady
200 g wiśni do deserów (w syropie)

Przygotowanie spodu:

  • Wymieszaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, kakao, cynamon, cukier z masłem pokrojonym w kostkę. Jak powstanie drobna kruszonka, dodaj żółtka i mieszaj. Na końcu zagnieć ciasto w jedną kulę, zawiń w folię i schowaj do lodówki na godzinę.

  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj na format swojej blachy. Ciastem wyłóż spód oraz 1 cm boków.
  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (góra i dół).
  • Spód ciasta podziurkuj widelcem.
  • Piecz przez 20 minut.

Przygotowanie masy:

  • W rondelku zagotuj śmietaną z kawą oraz kardamonem.
  • Odstaw z pieca, dodaj masło i czekoladę – mieszaj aż się rozpuści, a wszystkie składniki połączą się w gładką masę.
  • Masę wylej na upieczony spód i poczekaj chwilę aż zgęstnieje.

Ozdobienie ciasta:

  • Wyłóż wiśnie na ciasto, syropem ozdób według uznania – mogą to być kleksy, paski. Na koniec polej roztopioną czekoladą.

SMACZNEGO!

 

Zobacz także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj