Przygotuj się do Wielkanocy z Radiem Jura: Klasyczny domowy pasztet na święta
Pasztet wielkanocny jest bardzo prosty do zrobienia i niezwykle smaczny. To idealny dodatek do śniadania świątecznego i nie tylko. Pasztet pieczony jest z kilku rodzajów mięsa z warzywami, z dodatkiem podstawowych przypraw. Jest naprawdę przepyszny!
SKŁADNIKI:
- 1 kg mięsa:
np. 250 g wołowiny
250 g wieprzowiny
250 g drobiu (np. udko lub pierś z kurczaka)
250 g podrobów drobiowych (np. wątróbka)
- marchewka
- pietruszka
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- bułka tarta lub czerstwa bułka
- 2 listki laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarna pieprzu (do gotowania wywaru)
- sól, pieprz, łyżeczka gałki muszkatołowej, pół łyżeczki imbiru
- opcjonalnie: pomidor i czarnuszka
JAK ZROBIĆ?
Ugotuj mięso i warzywa, do wywaru dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gdy mięso i warzywa będą miękkie, zmiel je w maszynce. Całą masę powinno się zmielić przynajmniej dwukrotnie.
Dodaj jajka, bułkę tartą, przyprawy i pół szklanki wywaru.
Jeśli chcesz dodać czerstwą bułkę, zamocz ją wcześniej w wywarze. Jak już będzie miękka, odciśnij wodę i dodaj do mięsa i warzyw.
Wymieszaj i przełóż do wysmarowanej olejem formy. Pamiętaj, że masa musi być zbita, inaczej pasztet będzie pękał, kruszył się. Posmaruj pasztet mokrym pędzlem przed włożeniem do piekarnika.
Opcjonalnie: Połóż parę plasterków pomidora i posyp czarnuszką.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 90 minut.
SMACZNEGO!
Zobacz także:
- Przygotuj się do Wielkanocy z Radiem Jura: Domowy tarty chrzan krok po kroku
- Przygotuj się do Wielkanocy z Radiem JURA: Zakwas na żurek. Jak go przygotować?
- Przygotuj się do Wielkanocy z Radiem JURA: Zrób domowy majonez