Przygotuj się do Wielkanocy z Radiem Jura: Domowy tarty chrzan krok po kroku
Smak chrzanu kojarzy się z Wielkanocą. Jest obowiązkowy na każdym świątecznym stole. Przepis jest bardzo prosty, a żaden sklepowy chrzan nie może się z nim równać. Przedstawiamy dwa przepisy - wersję ostrzejszą i łagodniejszą.

SKŁADNIKI:
I wersja:
2 korzenie chrzanu
3 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
pół szklanki gorącej wody
II wersja:
2 korzenie chrzanu
3 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
pół szklanki śmietany 18%
JAK ZROBIĆ TARTY CHRZAN?
- Korzenie obierz, umyj i zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
- Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniał.
- Dopraw solą i cukiem
- I wersja: Dodaj wodę
II wersja: Dodaj śmietanę - Wymieszaj, przełóż do słoika i przechowuj w lodówce.
Wersja ze śmietaną jest łagodniejsza, śmietany można dodać według upodobania. Chrzan idealnie pasuje do mięs, wędlin i jaj.
SMACZNEGO!
Zobacz także: