Radio Jura Home

MOJE MIASTO MOJE RADIO • Częstochowa 93.8 FM Słuchaj Online Facebook YouTube Twitter

Przygotuj się do Wielkanocy z Radiem Jura: Domowy tarty chrzan krok po kroku

Facebook Twitter

Smak chrzanu kojarzy się z Wielkanocą. Jest obowiązkowy na każdym świątecznym stole. Przepis jest bardzo prosty, a żaden sklepowy chrzan nie może się z nim równać. Przedstawiamy dwa przepisy - wersję ostrzejszą i łagodniejszą.

SKŁADNIKI:

I wersja:

2 korzenie chrzanu

3 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego

1 łyżeczka cukru

pół łyżeczki soli

pół szklanki gorącej wody

II wersja:

2 korzenie chrzanu

3 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego

1 łyżeczka cukru

pół łyżeczki soli

pół szklanki śmietany 18%

JAK ZROBIĆ TARTY CHRZAN?

  • Korzenie obierz, umyj i zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
  • Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniał.
  • Dopraw solą i cukiem
  • I wersja: Dodaj wodę
    II wersja: Dodaj śmietanę
  • Wymieszaj, przełóż do słoika i przechowuj w lodówce.

Wersja ze śmietaną jest łagodniejsza, śmietany można dodać według upodobania. Chrzan idealnie pasuje do mięs, wędlin i jaj.

SMACZNEGO!

 

Zobacz także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj