Radio Jura Home

MOJE MIASTO MOJE RADIO • Częstochowa 93.8 FM Słuchaj Online Facebook YouTube Twitter

Radio Jura w kuchni: Mazurek kokosowy z białą czekoladą idealny na Wielkanoc

Facebook Twitter

To mazurek, który przypadnie do gustu osobom, które lubią smak kokosowy. Jest delikatny, na kruchym spodzie wypełnionym masą z białej czekolady z kokosem. Nietypowy smak jak na wielkanocne ciasta, ale bardzo wyjątkowy.

Radio Jura w kuchni

Dziś wielkanocna sobota, czas na ostatnie przygotowania przed świętami, w  cyklu Radio Jura w kuchni przetestowaliśmy przepis na mazurka z kokosem i białą czekoladą, zdążycie go zrobić na Wielkanoc.

Mazurek kokosowy. Ciasto

Robimy kruche ciasto: 175 g mąki pszennej przesiewamy do miski, dodajemy 100 g zimnego masła pokrojonego w kosteczkę. Siekamy i dodajemy 50 g cukru pudru, 1 żółtko i 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 18%. Zagniatamy i wyklejamy formę o średnicy 25 cm, razem z rantem wokół mazurka. Odstawiamy do lodówki na godzinę.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 20 minut, warto przed pieczeniem ciasto podziurawić widelcem lub na czas pieczenia blachę z ciastem obciążyć. Podziurawiliśmy ciasto widelcem. Po upieczeniu studzimy.

Radio Jura w kuchni

Mazurek kokosowy. Nadzienie

W rondlu podgrzewamy 150 ml śmietany 30%, gdy śmietana zaczyna się gotować, zdejmujemy z ognia i wrzucamy do niej 2 tabliczki białej czekolady (2 tabliczki po 100 g). Po 2 minutach mieszamy i łączymy śmietanę z czekoladą, dodajemy 100 g wiórków kokosowych, 50 g cukru pudru, może być też 1 łyżka likieru kokosowego.

Radio Jura w kuchni

Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia, może być w lodówce. Gdy masa gęstnieje, wykładamy ją na spód i dekorujemy.

Smacznego!

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj