Przygotuj się do Wielkanocy z Radiem Jura: Aromatyczne jajka w kminku
Jajka marynowane w kminku to doskonała przekąska na wielkanocnym stole. Są lekko słone i mają orzeźwiający smak. Nadadzą się do sałatki, czy na kanapkę. Spróbujcie koniecznie!
PRZYGOTUJ:
słoik
łupinki cebuli
9 jajek
3 łyżki kminku
1,5 łyżki soli
PRZYGOTOWANIE:
Jajka ugotuj w łupinkach cebuli. Jeżeli chcesz, żeby kolor był intensywniejszy, zostaw jajka na dłużej w wodzie z łupinkami.
Jajka wyciągnij z wody i opłucz.
Zgnieć skorupkę tak, żeby zalewa mogła dostać się do środka.
Jajka włóż do słoika. Przygotuj zalewę – ugotuj wodę z 1,5 łyżką soli i kminkiem. Wlej ją do słoika.
Pamiętaj, żeby wlać zalewę z kminkiem. Jeśli został w garnku, dodaj go do słoika. Do słoika możesz też dodać łupinki z cebuli.
Tak przygotowane jajka można jeść po dwóch dniach.
SMACZNEGO!
Zobacz także: