Radio Jura Home

MOJE MIASTO MOJE RADIO • Częstochowa 93.8 FM Słuchaj Online Facebook YouTube Twitter

Dziś świętują wegetarianie. Mamy dla Was przepis na danie wegetariańskie

Facebook Twitter

Dzisiaj swoje święto obchodzą wegetarianie. Z tej okazji przygotowaliśmy dla Was przepis na danie wegetariańskie. Przy okazji przyjrzymy się również jaki wpływ na środowisko, zdrowie oraz życie zwierząt ma dieta roślinna.

przepis na danie wegetariańskie
Fot. Pixabay

Sprawdź nasz sprawdzony przepis na danie wegetariańskie, ale najpierw kilka informacji o wegetarianizmie

Wegetarianizm ma wpływ na wiele ważnych obszarów naszego życia. Przedstawiamy te najważniejsze!

Zdrowie:

Wegetarianizm może przyczynić się do poprawy zdrowia poprzez zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, nadciśnienie tętnicze, otyłość, cukrzyca typu 2 i niektóre rodzaje nowotworów. Dieta oparta na roślinach dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały, błonnik i przeciwutleniacze.

Ochrona środowiska:

Produkcja mięsa jest powiązana z intensywnym zużyciem zasobów naturalnych, wylesianiem, zanieczyszczeniem wody i emisją gazów cieplarnianych. Wegetarianizm może zmniejszyć negatywny wpływ produkcji mięsa na środowisko, przyczyniając się do zrównoważonego wykorzystania zasobów i ochrony planety.

Etyka i współczucie dla zwierząt:

Osoby praktykujące wegetarianizm często podejmują tę decyzję z troski o dobrostan zwierząt. Uznają, że unikanie spożycia mięsa jest wyrazem współczucia i szacunku dla istot żywych, co sprzyja promowaniu lepszych warunków dla zwierząt hodowlanych.

Edukacja i świadomość:

Światowy Dzień Wegetarianizmu stanowi doskonałą okazję do zwiększenia świadomości społeczeństwa na temat zalet wegetarianizmu oraz do zachęcania do zdrowego trybu życia opartego na roślinach. Organizowane są różnego rodzaju wydarzenia, warsztaty, prelekcje i akcje edukacyjne, które mają na celu informowanie i inspirowanie ludzi do podejmowania świadomych wyborów żywieniowych.

Przepis na danie wegetariańskie – warzywa w mleku kokosowym i curry

Na początek lista zakupów!

  • 1 marchewka
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • boczniak
  • 3 małe papryki (czerwona, żółta, zielona)
  • 1 papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • masło
  • mleko kokosowe

Warzywa obieramy i kroimy. Rozgrzewamy patelnie, dodajemy masło. Na gorącą patelnię wrzucamy warzywa, zaczynamy od marchewki, która potrzebuje najwięcej czasu do przygotowania. Do reszty warzyw dorzucamy porwanego na strzępy boczniaka, którego podsmażamy do miękkości. Następnie wlewamy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. Danie dusimy na wolnym ogniu do momentu, aż sos zacznie robić się gęsty.

Teraz pora na przyprawy! W roli głównej curry, jeśli nie mamy czasu, zawsze możemy użyć mieszanki gotowej.

Domowa mieszanka przypraw curry

Przepis na danie wegetariańskie/ Fot. Pixabay

  • 2 łyżki kurkumy
  • 1 łyżka chili
  • 1 łyżka kozieradki
  • 1 łyżka kopru włoskiego
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka goździków
  • 1 łyżeczka soli

Na małym ogniu prażymy ziarenka kopru włoskiego, pieprzu, kolendry, kminku i goździków. Podsmażone przyprawy, przesypujemy do moździerza i ucieramy na gładki proszek, który łączymy z pozostałymi przyprawami.

Następnie przyprawiamy nasze danie, mieszamy i gotujemy około 10 minut. W międzyczasie możemy przygotować dodatek, z którym będziemy serwować naszą potrawkę. Sos bardzo dobrze komponuje się z udonem. Polecamy również ryż! Warzywa zdejmujemy z patelni, przekładamy na talerz, dekorujemy świeżym szczypiorkiem i cieszymy się pysznym smakiem chrupiących warzyw w sosie curry!

Smacznego!

Wokół Ciebie dzieją się rzeczy ważne lub zabawne?
Nakręciłeś ciekawy film, zrobiłeś dobre zdjęcie?
Interesuje nas wszystko, co interesuje Ciebie i co dla Ciebie jest ważne.
Napisz do Radia Jura TUTAJ!

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj