Naukowcy z Uniwersytetu Jana Długosza opracowali innowacyjną technologię produkcji przetworów warzywno-owocowych
Do przygotowywanych produktów, testowanych dzięki pomocy Instytutu Matki i Dziecka, trafi korzystny dla zdrowia opatentowany w Częstochowie błonnik.
Dzięki produktom nowej generacji będzie można skutecznie wspierać zdrowe żywienie dzieci i młodzieży w walce z otyłością.
Mówi Marta Kutyna-Bakalarska z grupy Maspex, która rozpoczęła współpracę z częstochowskim uniwersytetem. Jak przyznaje prorektor ds. nauki i współpracy z zagranicą dr hab. Janusz Kapuśniak, celem jest przeciwdziałanie zjawiska otyłości już u najmłodszych…
Za sprawą nowoczesnej technologii, produkcja ma szansę być skutecznie wdrożona na rynek w kolejnych latach. Przed naukowcami jeszcze jednak sporo badań. To największy projekt badawczo-rozwojowy na częstochowskim uniwersytecie. Jego budżet wyniósł blisko 7,5 mln złotych. Otyłości trzeba skutecznie przeciwdziałać, przypominają specjaliści…
Mówi prof. Jerzy Ostrowski, gastroenterolog z Naukowego Centrum Badawczego w Warszawie. Projekt wdrażania substancji opatentowanej na UJD ruszył od stycznia, potrwa do grudnia 2022 roku.