Radio Jura Home

MOJE MIASTO MOJE RADIO • Częstochowa 93.8 FM Słuchaj Online Facebook YouTube Twitter

Naukowcy z Uniwersytetu Jana Długosza opracowali innowacyjną technologię produkcji przetworów warzywno-owocowych

Facebook Twitter

Do przygotowywanych produktów, testowanych dzięki pomocy Instytutu Matki i Dziecka, trafi korzystny dla zdrowia opatentowany w Częstochowie błonnik.

Dzięki produktom nowej generacji będzie można skutecznie wspierać zdrowe żywienie dzieci i młodzieży w walce z otyłością.

Mówi Marta Kutyna-Bakalarska z grupy Maspex, która rozpoczęła współpracę z częstochowskim uniwersytetem. Jak przyznaje prorektor ds. nauki i współpracy z zagranicą dr hab. Janusz Kapuśniak, celem jest przeciwdziałanie zjawiska otyłości już u najmłodszych…

Za sprawą nowoczesnej technologii, produkcja ma szansę być skutecznie wdrożona na rynek w kolejnych latach. Przed naukowcami jeszcze jednak sporo badań. To największy projekt badawczo-rozwojowy na częstochowskim uniwersytecie. Jego budżet wyniósł blisko 7,5 mln złotych. Otyłości trzeba skutecznie przeciwdziałać, przypominają specjaliści…

Mówi prof. Jerzy Ostrowski, gastroenterolog z Naukowego Centrum Badawczego w Warszawie. Projekt wdrażania substancji opatentowanej na UJD ruszył od stycznia, potrwa do grudnia 2022 roku.

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj

Jak mija dzień? Sprawdź najważniejsze wiadomości z 8 maja 2024