Jadłodzielnia w Częstochowie. Podziel się z potrzebującymi- prosi częstochowska fundacja
Nie marnuj jedzenia i podziel się nim. W Częstochowie jadłodzielnia działa przez cały rok przy Stowarzyszeniu Agape, dlatego pamiętajmy, aby przynieść do niej niepotrzebne potrawy i produkty.
Jadłodzielnia w Częstochowie
Podziel się jedzeniem, warto to zrobić-przypomina Małgorzata Terrero-Rozmus z Fundacji Rething.
Małgorzata Terrero-Rozmus: Głównym celem, co podkreślam, jest przeciwdziałanie marnowaniu żywności. W mieście mamy wspaniałe instytucje, organizacje, które zajmują się dużo lepiej pomocą osobom, które z jakiegoś powodu nie mogą same zakupić żywności. Mamy fundację, która codziennie wydaje 500 dwudniowych posiłków. Mamy stowarzyszenie Agape, Caritas, także nie próbujemy tych organizacji zastąpić, my chcemy stworzyć kolejne miejsce, w którym mieszkańcy będą mogli zostawić produkty spożywcze, które mają, a których już nie potrzebują.
Najwięcej artykułów spożywczych marnuje się w gospodarstwach domowych, dlatego społecznicy w mieście chcą temu przeciwdziałać. Starają się o uruchomienie drugiej społecznej lodówki na stałe w centrum miasta. Co zrobić, jeśli mamy pełną domową lodówkę i wiemy, że nie spożytkujemy wszystkiego?
Małgorzata Terrero-Rozmus: Takim jedzeniem się podzielić, żeby one mogła być przechowywane w warunkach chłodniczych i żeby każdy, nie tylko osoby w trudnej sytuacji materialnej mogły się tym jedzeniem poczęstować.
Radio Jura: Taka inicjatywa może funkcjonować przez cały rok.
Małgorzata Terrero-Rozmus: Wyrzuca się w ciągu roku przerażające liczby. Większość z tego jedzenia marnuje się właśnie w gospodarstwach domowych. Dlatego to tutaj zaczyna się staranie o to, żeby to jedzenie się nie marnowało.
Pomysłodawcy utworzenia pierwszej jadłodzielni w Częstochowie szukają do współpracy kogoś, kto może udostępnić miejsce pod kolejną lodówkę otwartą dla wszystkich zainteresowanych:
Małgorzata Terrero-Rozmus: Nie mamy tylko kawałka przestrzeni w śródmieściu, na którym taka lodówka mogłaby stanąć. Jadłodzielnia to przeszklona lodówka o wymiarach 60×70 centymetrów i do tego regał na produkty, które nie wymagają chłodzenia.
Informowała Małgorzata Terrero-Rozmus z Fundacji Rething.
Czytaj także: