Radio Jura Home

MOJE MIASTO MOJE RADIO • Częstochowa 93.8 FM Słuchaj Online Facebook YouTube Twitter

Podziel się nadmiarem jedzenia z potrzebującymi. Społeczna lodówka czeka, przed jak i po świętach

Facebook Twitter

Końcowe odliczanie do świąt Bożego Narodzenia oznacza też przygotowania tradycyjnych wigilijnych potraw. Jeżeli przygotujemy ich zbyt dużo, możemy podzielić się takimi posiłkami z osobami ubogimi. Zawsze można je przynieść do częstochowskiej jadłodzielni.

Społeczna lodówka zbiórka żywności

Społeczna lodówka

Małgorzata Terrero-Rozmus: Jednodzielnia w Częstochowie to lodówka, która stoi przy stowarzyszeniu Agape po to, żeby można było do niej wkładać produkty spożywcze, których już się nie potrzebuje. Lodówka czynna jest całodobowo po to, żeby o każdej porze dnia i nocy można podejść do jadłodzielni, zarówno po to, żeby zostawić tam jedzenie, jak i po to, żeby to jedzenie wziąć. Idea jest taka, że lodówki może korzystać każdy. Nie mamy na celu zastąpienia organizacji, które pomagają osobom w kryzysie. Głównym celem istnienia jadłodzielni jest przeciwdziałanie marnowaniu żywności.

Mówi Małgorzata Terrero-Rozmus, prezes Fundacji Rething. Można tu zostawić nadmiar potraw przed świętami, jak i produkty czy wypieki, które zostaną nam ze świątecznego stołu. Jedzenie musi być zapakowane i zdatne do spożycia. W przypadku kupionych artykułów zwracajmy uwagę na datę przydatności:

Małgorzata Terrero-Rozmus: Jeżeli gotowy produkt ma datę, na której jest napisane, należy spożyć przed. To wtedy po dacie nie można spożywać takiego produktu. Będzie tak na przykład z mięsem. Jest też natomiast na rynku dużo produktów, na których napisane jest najlepiej spożyć przed. To znaczy, że jeżeli spożywamy produkt po dacie, która jest na opakowaniu, nie grozi nam zatrucie. Może natomiast okazać się, że produkt nie będzie miał już takiej wartości zapachowych, smakowych jak miał wcześniej, natomiast spożywanie go nie jest niebezpieczne.

Społeczna lodówka

Do jadłodzielni możemy przynosić też potrawy, które sami przygotowaliśmy. Należy je tylko odpowiednio zapakować i opisać:

Małgorzata Terrero-Rozmus: Ważne jest, żeby było ono zapakowane szczelnie i żeby było opisane, kiedy produkt został przygotowany. Dobrze jest też poinformować, jeżeli nie jest to oczywiste, nie widać tego na pierwszy rzut oka, co znajduje się w środku. Czy produkt zawiera mięso, czy produkt zawiera jakieś alergeny. Do zapakowania naszych poświątecznych potraw możemy użyć czystych słoików, pudełek po innych produktach spożywczych, folii czy woreczków. Dobrze, żeby było to zapakowane szczelnie, tak, żeby nic się nie rozlało, żeby zapachy nie przechodziły na inne produkty.

Ze społecznej lodówki mogą korzystać wszyscy, znajduje się przy ul. Piotrkowskiej 18. Polecała zasilanie i korzystanie z niej Małgorzata Terrero-Rozmus z częstochowskiej Fundacji Rething. Przyłączamy się do apelu, aby nie marnować żywności.

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj