Radio Jura Home

MOJE MIASTO MOJE RADIO • Częstochowa 93.8 FM Słuchaj Online Facebook YouTube Twitter

Wielkanoc 2024: Cukiernicy pracują w pocie czoła. Jak wygląda praca w tym zawodzie w świątecznym okresie?

Facebook Twitter

Wielkanocny stół to obok tradycyjnych potraw mnóstwo słodkości. Ciasta, baby, mazurki i makowce. Każdy dom pachnie słodkimi wypiekami, dlatego sprawdzaliśmy w małej częstochowskiej cukierni jak bardzo na święta lubimy takie smaki.

Cukiernik Marek Kozłowski odpowiedział nam o tym, jak wygląda praca w tym zawodzie w świątecznym okresie?

Marek Kozłowski: Jesteśmy zapracowani, godziny pracy są przedłużone, wkład pracy jest wiele większy niż normalnie.

Radio Jura: Czasowo muszą Państwo wyrobić się z tym, żeby wszyscy te słodkości na święta mieli.

Marek Kozłowski: Tak jest. Dewizą jest to, żeby wyroby były świeże, więc nie zaczynamy tej pracy wcześniej. Nie produkujemy tych wyrobów wcześniej, tylko jak to mówią na ostatnią chwilę. Staramy się, żeby wypieki były już w tym ostatnim, czyli Wielkim Tygodniu wykonywane, żeby klient miał świeży wyrób. Stąd te nadgodziny i większy nawał pracy.

Jakie zapachy specjalista od słodkości poleca na tegoroczną Wielkanoc?

Marek Kozłowski: Wszelkie przyprawy cukiernicze do danego ciasta. Nie wyobrażam sobie makowca bez smaku migdałowego Wanilia, cytryna, pomarańcz- to są te podstawowe zapachy.

Wielkanoc 2024

Cukiernicy i piekarze dwoją się i troją przed świętami, aby nie zabrakło nam ulubionych ciast w trakcie Wielkanocy:

Marek Kozłowski: Wiadomo, mazurek musi być, wszelkiego rodzaju baby piaskowe, baby drożdżowe- to są te podstawowe wyroby związane z Wielkanocą. Natomiast musi być sernik i musi być makowiec. Mój ulubiony, przedwojenny, tradycyjny krakowski, którym są bakalie, taki jak dawniej były produkowane.

Wielkanoc 2024

Nasz rozmówca ma też ulubione receptury na pyszny chleb. Obok mazurków i sernika, nigdy nie może zabraknąć na święta chleba:

Marek Kozłowski: Piekarstwem zajęliśmy się dopiero w 2000 roku, więc aż takiej dużej tradycji nie mamy. Po prostu metodą badań, prób i śledzenia literatury opracowaliśmy swoje receptury chleba. Robimy to na naturalnym zakwasie, bez dodatków chemicznych. Ostatnio wprowadziliśmy nowy asortyment chleba w postaci chleba orkiszowego. Staramy się po prostu jeść i robić wyroby zdrowe dla swoich klientów.

Z częstochowskim cukiernikiem Markiem Kozłowskim – rozmawiał Mariusz Osyra.

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj