Przygotuj się do Wielkanocy z Radiem JURA: Zrób domowy majonez
Wielkanoc 2022 zbliża się wielkimi krokami. Chcesz, żeby była wyjątkowa? Zarezerwuj sobie trochę czasu i stwórz ciekawe dania. Nasza dzisiejsza propozycja to domowy majonez. Przepis jest bardzo prosty, a taki majonez na pewno doda smaku Twoim potrawom.

Szacowany czas czytania: 01:05
DOMOWY MAJONEZ
3 żółtka
łyżka musztardy stołowej
łyżka octu lub soku z cytryny
trochę cukru
szczypta soli
250 ml oleju
Żółtka, sól, cukier, musztardę oraz ocet umieść w wysokim naczyniu i zmiksuj. Następnie cienką stróżką wlewaj olej.
Uwaga! Jeśli majonez się zwarzy, umieść żółtko w nowym naczyniu, zmiksuj i dodawaj powoli zwarzony majonez, mieszaj.
SOS TATARSKI
domowy majonez ok 200 ml
2 łyżki śmietany
2 łyżeczki soku z cytryny
1/4 czerwonej cebuli
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki marynowanych grzybków
1 łyżeczka kaparów
1 ogórek kiszony lub konserwowy
Pietruszkę i cebulkę drobno posiekaj, cebulę, kapary, marynowane grzybki i ogórka pokrój w drobną kosteczkę.
W misce umieść majonez, śmietanę i sok z cytryny – wymieszaj, następnie dodaj pokrojone składniki, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem i GOTOWE.
Zostały białka? Zrób z nich bezy
Na 1 białko z małego jajka – 50 g cukru, średniego – 55 g, dużego 60 g.
Białko ubijamy na sztywną pianę, cukier wsypujemy partiami. Gdy wsypiemy cały na raz, może się nie rozpuścić i w już upieczonych bezach będzie czuć ziarenka cukru. Masę przekładamy do rękawa albo nakładamy łyżeczką na blachę.
Bezy suszymy w piekarniku rozgrzanym do 110 stopni przez około 90 minut.