Radio Jura Home

MOJE MIASTO MOJE RADIO • Częstochowa 93.8 FM Słuchaj Online Facebook YouTube Twitter

Karp z folii, a nie smażony w głębokim tłuszczu. Przedświąteczne porady dietetyka

Facebook Twitter

Przedświąteczne porady dietetyka w Radiu Jura. Jak przygotowywać świąteczne dania i kiedy, by jedzenie było lepiej trawione i zdrowsze.

Porady dietetyka w Radiu Jura

Do świąt jeszcze sporo czasu i teoretycznie nie musimy już myśleć o potrawach na wigilijny stół. Tymczasem specjalistka dietetyk radzi, aby wszystko zaplanować odpowiednio wcześniej. Już warto kupić produkty i powoli przygotowywać przysmaki na które czekają rodziny przy świątecznym stole. Pośpiech i stres nie sprzyjają bowiem trawieniu. O tym między innymi rozmawiamy z Małgorzatą Stanior, dietetyczką.

Małgorzata Stanior: Jeśli wiemy, że możemy kupić produkty, które nam się nie zepsują, to zróbmy zakupy wcześniej. Później rzeczywiście wszystko na szybko jest organizowane, a tak naprawdę burzy to potem cały schemat tego, co chcemy osiągnąć. Ja jestem za tym, żeby robić to dużo wcześniej, zaplanować, dzięki temu ominiemy, albo przynajmniej zredukujemy część stresu. Stres zdecydowanie wpływa na trawienie, pracę jelit, na nasz cały organizm, na spięcia. A przecież chodzi o to, że święta mamy spędzić w spokoju, w ciszy i w takim powiedzmy relaksie, a nie w zabieganiu i w ostatnich zakupach w Wigilie. Chociaż w tym roku w Wigilię sklepy zamknięte i może to dobrze.

Porady dietetyka: do gotowania podchodźmy z rozmysłem

Doradza dietetyk kliniczny Małgorzata Stanior. Podejdźmy do świąt z większym rozmysłem, także w temacie przygotowań potraw świątecznych.

Radio Jura: Uporamy się z wigilijnymi potrawami do piątku, a Wigilia w niedzielę, to zdążymy się wyciszyć, z mniejszym stresem, czyli też chyba  zdrowiej dla naszego ciała, umysłu, trawienia…

Małgorzata Stanior: Zdecydowanie tak, tym bardziej, że Wigilia to jest taki czas, który jest bardzo trudny nie tylko dla karpia, który pływa w w wannie, ale przede wszystkim dla domowników, dla osób, które organizują Wigilię. Fajnie jest iść do kogoś na Wigilie, wtedy mamy z głowy, ale w tym roku ja organizuję Wigilię dla 22 osób i sama też planuję jak to zrobić jak to zorganizować, żeby wszystko wyszło, ale przyznam, że 80 procent przygotowań mam już za sobą.

Porady dietetyka w Radiu Jura: podstawa, to dobre planowanie

Podstawą jest dobre planowanie w kuchni. A co zrobić by odchudzić tradycyjne dania, aby nasz organizm mógł sobie z nimi lepiej poradzić?

Małgorzata Stanior: Żeby te dania były rzeczywiście bardziej zdrowe i żeby sprzyjały naszemu zdrowiu, zadbajmy o to, aby sałatkę jarzynową, którą przygotujemy zrobić pół na pół, czyli jogurt z majonezem. Będzie mniej kaloryczna, lepiej strawna, zdecydowanie będzie korzystniejsza dla naszego zdrowia. Karp – możemy go zrobić w piekarniku, w folii, w naczyniu żaroodpornym, czyli inną obróbkę termiczną wybrać , dzięki temu zdecydowanie będzie lepiej strawne. Nawet jeśli ktoś zje dwa czy trzy kawałki, dzwonki tego karpia, to pozwólmy sobie na jeden smażony, jeśli to jest jakaś tradycja wigilijna, ale dwa inne zjedźmy upieczone w piekarniku czy w folii.

Z dietetyczką Małgorzatą Stanior rozmawiał Mariusz Osyra.

Czytaj także: 

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj