Radio Jura Home

MOJE MIASTO MOJE RADIO • Częstochowa 93.8 FM Słuchaj Online Facebook YouTube Twitter

Jedz zdrowo! Poradnik zdrowego jedzenia Radia JURA i firmy Jamar [materiał partnera]

Facebook Twitter

Co to są produkty BIO? Jak je rozpoznać na sklepowych półkach? Dlaczego warto po nie sięgać? W radiu JURA mały poradnik dotyczący zdrowego jedzenia.

www.facebook.com/JamarKochajEnergie

Gościem radia JURA jest Natasza Więch z firmy Jamar, to lokalny producent produktów pochodzenia roślinnego: octów, dżemów, przetworów z pomidorów.

Co to są produkty BIO?

Natasza Więch: Produkty BIO to produkty pochodzenia naturalnego, wykonywane z surowców, które są certyfikowane właśnie unijnym certyfikatem BIO, który można rozpoznać jako zielony euro-liść na opakowaniu produktu.

Czy Polacy znają termin: System Rolnictwa Ekologicznego? Wiemy co to takiego?

Natasza Więch: Sądzę, że tak. Mogę powiedzieć, że istnieją badania, które świadczą o tym, że coraz większa rzesza Polaków zdaje sobie sprawę z tego, że właśnie rolnictwo ekologiczne jest tym rolnictwem, które zapewnia im zdrowe, certyfikowane produkty, które dają pewność o tym, że to co jemy pochodzi z plantacji dbającej zarówno o sposób nawożenia takich produktów, jak i o to, aby te produkty wzrastały w sposób maksymalnie naturalny.

W pandemii zaczęliśmy myśleć bardziej o zdrowiu, o tym jak możemy sobie podnieść odporność dobierając odpowiednią dietę. Czy widzą to producenci?

Natasza Więch: Oczywiście, temat zdrowia stał się tematem dla nas wszystkich niezwykle istotnym. Pandemia to czas, kiedy te tematy prozdrowotne stanęły w centrum naszych rozmów. Natomiast zanim nastały czasy pandemiczne, spora rzesza Polaków myślała o zdrowym żywieniu i ta konsumpcja produktów BIO z roku na rok znacznie przyrasta i widzieliśmy to przed pandemią, a w czasie pandemii rzeczywiście ten trend przyspieszył.

Najważniejsze pytanie: jak rozpoznać produkt BIO na sklepowych półkach?

Natasza Więch: Produkty BIO oznaczone są zielonym listkiem, który jest dość charakterystyczny. Myślę, że każdy, kto jest zainteresowany tematami BIO, dobrze go zna, a jeśli nie, to można go znaleźć poszukując właśnie sposobu certyfikacji BIO w internecie. Na wielu stronach jest udostępniona informacja, w jaki sposób go rozpoznać.

Zdrowe znaczy smaczne?

Natasza Więch: Z pewnością tak. Producenci produktów BIO tak jak wszyscy producenci w branży spożywczej dbają o to, aby ich konsumenci wracali po produkty, których spróbują. Jestem przekonana, że jeśli ktoś spróbowałby nawet najzdrowszego musu jabłkowego i by mu nie zasmakował, to nie kupiłby go ponownie, w związku z czym wszyscy, również my producenci produktów BIO, dbamy o to, aby nasze produkty były smaczne i zachęcające do tego, żeby ponownie po nie powrócić.

I jeszcze jedna ważna kwestia, na którą zwracają też uwagę dietetycy. Warto jeść produkty sezonowe i lokalne.

Natasza Więch: Oczywiście, że tak. Jesteśmy właśnie producentem lokalnym. Dbamy bardzo o to, żeby korzystać, o ile jest to tylko możliwe, z zasobu naszych lokalnych surowców np. nasze musy BIO wytwarzane są wyłącznie z polskich jabłek, tak samo jak octy BIO, które produkujemy. Są to octy jabłkowe również z jabłek pochodzenia polskiego. Tam, gdzie tylko to możliwe, szukamy dostawców, którzy są blisko nas.

Firma Jamar

Jamar jest polską, rodzinną firmą specjalizującą się w produkcji przetworów warzywnych i owocowych oraz uznanym producentem octu spirytusowego i jabłkowego.

Od niemal 30 lat dbamy, aby produkty opuszczające naszą fabrykę stanowiły dowód najwyższej dbałości o surowce oraz cały proces wytworzenia, który systematycznie udoskonalamy. Śledzimy bieżące trendy i poszukujemy rozwiązań dzięki którym nasze produkty spełniają rosnące oczekiwania polskich i zagranicznych konsumentów. Tak właśnie powstała nowa linia produktów JAMAR BIO, z którą docieramy do polskich domów aby wspierać smaczną i zdrową kuchnię roślinną- bo w Jamar kochamy energię pochodzącą z warzyw i owoców.

Kontakt

ZPS JAMAR Szczepaniak sp. j.
ALBERTÓW 69, 42-165 LIPIE
+48 34 310 47 10
+48 34 310 47 60

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj