Radio Jura Home

MOJE MIASTO MOJE RADIO • Częstochowa 93.8 FM Słuchaj Online Facebook YouTube Twitter

Brownie. Taka słodka propozycja na Światowy Dzień Pieczenia

Facebook Twitter

Jest mocno czekoladowe, wilgotne, ciasto to przywędrowało do nas zza oceanu. Przysmak kuchni amerykańskiej, robi się szybko, więc tym bardziej zdobyło nasze podniebienia. W Światowym Dniu Pieczenia, pieczemy brownie.

fot.pixabay.com

Jak upiec brownie podpowiada blogerka Marta Olszewska:

Składniki:

  • 300 g gorzkiej czekolady,
  • 75 g mlecznej czekolady,
  • 225 g masła,
  • 300 g cukru,
  • 6 łyżek kakao,
  • 225 g mąki pszennej,
  • 375 ml mleka,
  • 9 jajek

+ polewa (150g mlecznej czekolady i 100 ml śmietanki 30%)
+ dekoracja: jeżyny, borówki i mięta

fot. Bajerantka w kuchni

Jak przygotować brownie? 

Połamaną na kawałki czekoladę roztop razem z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej. Odstaw na bok. Jajka ubij razem z cukrem (na najwyższych obrotach) na puszystą masę. Do masy jajecznej przesiej mąkę z kakao i wszystko razem krótko wymieszaj. Dodawaj stopniowo ciepłą masę czekoladową i połącz delikatnie za pomocą trzepaczki. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie zaciśnij obręcz.

Rozgrzej piekarnik do 160 st.C. Piecz ok.60-70 min.

Zostaw w piekarniku do całkowitego wystudzenia.

Polewa: rozgrzej w rondelku śmietankę (uważaj by jej nie zagotować!). Czekoladę poszatkuj. Śmietankę zdejmij z ognia, wrzuć czekoladę. Nie mieszaj! Pozostaw na 5 min. Dopiero po tym czasie wymieszaj.

Ciasto wyjmij z tortownicy. Wylej na nie polewę i udekoruj owocami oraz miętą.

Wilgotne, mocno czekoladowe, czyli takie jak być powinno. Dla mnie idealne. Jeżeli robisz ciasto z wyprzedzeniem i trzymasz je w lodówce, to dla bardziej aksamitnego smaku przed jedzeniem wyjmij go z lodówki na ok. godzinę przed podaniem.

– radzi Marta Olszewska.

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj