Radio Jura Home

MOJE MIASTO MOJE RADIO • Częstochowa 93.8 FM Słuchaj Online Facebook YouTube Twitter

Menu na upalne dni

Facebook Twitter

Jak zadbać o odpowiednią dietę podczas gorącego lata zapytaliśmy specjalistkę, częstochowską dietetyk Justynę Sekułę. Warto jeść lekko i się nie przejadać, do tego więcej warzyw i owoców oraz dużo wody... – to najważniejsza rada...

Kilka podstawowych zasad przypomina specjalista w dziedzinie żywienia…

Trzeba ograniczyć spożywanie potraw tłustych i ciężkostrawnych. Zdecydowanie polecam dietę opartą na warzywach i owocach. Obiad powinien się składać z zupy z dużą ilością warzyw, ewentualnie polecam kurczaka. Powinniśmy korzystać w produktów ogólnodostępnych i dieta powinna bazować na warzywach i owocach. Często zdarza się też, że upał odbiera nam apetyt, dlatego polecam produkty z dużą ilością błonnika, który syci nas na długo i to jest bardzo pomocne w te ciężkie dni.

Dietetycy przypominają też o regularnym spożywaniu posiłków. W lecie to także najważniejsza zasada zdrowego żywienia. Szukamy ochłody przed palącym słońcem. Ważne również, by pić dużo wody, zamiast innych napojów kolorowych, także procentowych.

Najlepiej pić wodę mineralną, niegazowaną, minimum 1,5 litra dziennie. Zdecydowanie należy unikać alkoholu. Alkohol w ciepłe dni działa odwadniająco i wypłukuje z organizmu cenne minerały. To samo dotyczy kolorowych napojów, słodzonych oraz wody słodzonej, którą też powinniśmy traktować jako napój.

Mówiła częstochowska dietetyk Justyna Sekuła.

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj