Radio Jura Home

MOJE MIASTO MOJE RADIO • Częstochowa 93.8 FM Słuchaj Online Facebook YouTube Twitter

Tradycyjne potrawy z ziemniaków: Hit podczas lokalnego święta XI Chorońskich Prażuchów

Facebook Twitter

Dzięki kultywowaniu folklorystycznych tradycji w Poraju, pod koniec wakacji turyści mogli poznać wyjątkowe, regionalne smakołyki. Było przede wszystkim gościnnie i smacznie podczas VIII Święta Miodu oraz XI Chorońskich Prażuchów, w pobliskim Choroniu.

Serwowano na kilka sposobów ziemniaki, a kulinarną wiedzą dzieliły się z przyjezdnymi tutejsze gospodynie. Np. o tym jak prawidłowo przyrządzić pieczonki:

Barbara Skóra: Pieczonki to potrawa robiona w ogromnym garnku, na ognisku, bez mieszania, zamknięty garnek, gdzie dusi się kapusta, kartofle z przyprawami. Natomiast prażuchy to są ziemniaczki obierane, gotowane z wodą, solą, al dente, później dosypujemy mąki proporcjonalnie do ziemniaków i ubijamy, i dlatego są to prażuchy, bo jest to mąka prażona w ziemniakach.

Jeśli jeszcze planujecie działkowe biesiadowanie, warto znać różnicę między prażuchami a pieczonkami

– mówi Barbara Skóra. W Choroniu właściwe miejsce przywrócono też serwowanej u nas okazyjnie – zwykle od święta – kapuście z grochem:

Barbara Skóra: Kapusta z grochem, bo tu jest region, gdzie od wielu lat jesteśmy nazywani Grocholami, więc nie możemy robić grochówki, bo grochówka już przylgnęła do wojska, więc my nie będziemy ingerować w ich sprawy, więc my robimy kapustę z grochem. Jest bardzo smaczna!

Przyjezdni, a czasem nawet i mieszkańcy regionu, w Choroniu podczas Święta Prażuchów, poznać mogli jeszcze więcej sposobów na podawanie ziemniaków. Wszystko według starych, najlepszych przepisów:

Barbara Skóra: Cimorajdy, czyli to są ziemniaki starte, przygotowane z mięsem, robione normalnie na kuchence. Trzeba stać, pilnować, żeby się nie przypaliło, i żeby było smakowite.

Smacznego życzyła gospodyni z Choronia – Barbara Skóra.

Wokół Ciebie dzieją się rzeczy ważne lub zabawne?
Nakręciłeś ciekawy film, zrobiłeś dobre zdjęcie?
Interesuje nas wszystko, co interesuje Ciebie i co dla Ciebie jest ważne.
Napisz do Radia Jura TUTAJ!

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj