Radio Jura Home

MOJE MIASTO MOJE RADIO • Częstochowa 93.8 FM Słuchaj Online Facebook YouTube Twitter

Częstochowscy restauratorzy mają dość i biorą sprawy w swoje ręce

Facebook Twitter

"To nie jest bunt, my po prostu mamy już dość i nie mamy innego wyjścia"- mówią częstochowscy restauratorzy, którzy planują w najbliższych dniach otworzyć swoje lokale dla klientów.

www.garniec.com.pl

Jak informują w mediach społecznościowych – zamknięcie gastronomii jest niezgodne z Konstytucją:

My tak naprawdę mamy ostatni gwizdek, ostatnią chwilę na to, żeby przetrwać, żeby utrzymać firmę i żeby utrzymać pracowników, ich rodziny, wszystkich ludzi, którzy z nami współpracują. Tak naprawdę to nie jest na zasadzie buntu, tylko na zasadzie zdroworozsądkowego myślenia, co zrobić, żeby na wiosnę można było jeszcze Państwa gościć u nas

– mówi Grzegorz Ciemięga z Gospody Złoty Garniec. Lista częstochowskich lokali gastronomicznych, które chcą się otworzyć cały czas się powiększa…

Doszły do mnie takie sygnały, że otwiera się jakaś restauracja w tym tygodniu, następna w przyszłym tygodniu. To są trudne decyzje, bo to nie jest tak, że podejmujemy wyzwanie na zasadzie buntu. To są trudne decyzje, gdzie trzeba przeciwstawić się pewnym zapisom dla celów wyższych i myślę, że takich firm będzie w Częstochowie, w Polsce coraz więcej.

Restauracje, które zapowiedziały swoje otwarcie i serwowanie potraw w lokalu, podkreślają, że będą działać w trybie ścisłego reżimu sanitarnego.

Będziemy zachowywali wszystkie zasady, które obowiązywały dotychczas. Wprowadziliśmy specjalną procedurę Covid-Sars 2 u nas w restauracji – procedurę mycia klamek, mycie stołów, krzeseł, obrusów wymiany. Bardzo mocno poszliśmy w temat bezpieczeństwa gości, więc robimy co tylko możemy, żeby Państwo czuli się bezpiecznie i żeby wizyta w naszej restauracji była bezpieczna.

Radio Jura: Podkreślamy to, że to nie jest po prostu otwarcie drzwi – wchodźcie, róbcie co chcecie, tylko pamiętamy o tym, że ta pandemia jest.

Absolutnie tak – obowiązkowe maseczki, obowiązkowa dezynfekcja rąk. Kelnerzy, wszyscy nasi pracownicy są przeszkoleni w temacie zachowania wszystkich procedur, które sa u nas wdrożone, także myślę, że będzie bezpiecznie

– dodaje restaurator Grzegorz Ciemięga.. szczegółach możecie przeczytać na facebookowej grupie „Wspieramy częstochowską gastronomię”.

 

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj