Radio Jura Home

Gramy dla Was od 10 lat • Częstochowa 93.8 FM Słuchaj Online Facebook YouTube Twitter

Jakość wody w Częstochowie. Jaką mamy wodę? [MATERIAŁ PARTNERA]

Facebook Twitter

Jaka jest jakość wody w Częstochowie? Czy woda z kranu nadaje się do picia? Sprawdzamy kto bada jakość wody w Częstochowie i okolicach. Twarda woda może przyczyniać się do szybszej eksploatacji urządzeń AGD, jest też mniej zdrowa do picia.

Potrzebujemy wody, żeby przeżyć. Ludzie składają się w 70% z wody, która jest związana w naszych błonach komórkowych. Woda jest ważniejsza niż jedzenie – bez jedzenia możemy wytrzymać nawet miesiąc, ale bez wody możemy przetrwać tylko tydzień. Tym bardziej ważne jest, abyśmy pili czystą wodę. Jeśli woda nie jest uzdatniana, filtrowana lub oczyszczana, może spowodować poważne konsekwencje zdrowotne. W dzisiejszych czasach dysponujemy zaawansowaną technologią wody, taką jak filtry do wody i systemy filtracji wody.

Filtrowana woda z kranu jest lepsza niż standardowa woda z kranu i woda butelkowana. Szukasz filtrów do wody? Wejdź na https://oxyshop.pl/filtry-do-wody/.

Czy w Częstochowie jest twarda woda?

Jakość wody w Częstochowie jest akceptowalna, a sama woda jest średniej twardości. Sama twardość zależy od ujęcia. Szacunkowo kształtuje się na poziomie od 3,3 do 4,2 minivala na litr. Najmniej twarda woda pochodzi z ujęcia w Mirowie. Najtwardsza z ujęć w Łobodnie oraz Wierzchowisku.

Nawet najtwardsza woda w Częstochowie nie przekracza nigdy, granicy górnej, która wynosi 6 mval/l. Taka twardość jest uważana za optymalną. Miękka woda poniżej 1,5 mval/l jest szkodliwa dla ludzkiego organizmu. Powoduje bowiem wypłukiwanie soli wapnia, co oznacza zagrożenie dla kości, zwłaszcza w przypadku najmłodszych, kiedy proces wzrostu kości nie został jeszcze zakończony. Zbyt twarda woda powoduje wysuszenie skóry oraz skutecznie uszkadza urządzenia sprzętu domowego. Górna granica twardości wody, która została ustalona przez WHO to 10 mval/l.

Jak poprawić jakość wody w domu?

Do rutynowej analizy wody preferowana jest próbka wody „surowej”. Jeśli to możliwe, podczas pobierania próbki omiń jednostki uzdatniania wody, takie jak zmiękczacze wody, systemy odwróconej osmozy (RO) i systemy usuwania żelaza. Druga próbka pobrana po przejściu wody przez sprzęt do uzdatniania pomoże określić, czy sprzęt działa prawidłowo.
Zwróć szczególną uwagę na zanieczyszczenia, które były testowane w przeszłości. Użyj czystego plastikowego lub szklanego pojemnika do pobrania próbki. Pojemniki używane wcześniej do wybielacza, mydła lub innych substancji mogą zanieczyścić próbkę wody. Wypłucz pojemnik i pokrywkę trzy razy wodą, która będzie testowana. Laboratoria zalecają, aby próbki dotarły do nich w ciągu dwóch tygodni.

Rutynowa analiza wody wskazuje na jej:

  • Przewodność,
  • Magnez,
  • Mangan (całkowity),
  • Współczynnik absorpcji sodu (SAR),
  • pH,
  • Sód,
  • Azotany,
  • Całkowite rozpuszczone substancje stałe (TDS),
  • Wapń,
  • Żelazo (całkowity),

Najczęściej stosowaną jednostką stężenia są miligramy na litr (mg/l), które w wodzie są w przybliżeniu równe jednej części na milion (ppm). Wiele związków jest mierzonych w mniejszych stężeniach, takich jak mikrogramy na litr lub części na miliard (ppb).

Niektóre zanieczyszczenia mają jednostki specyficzne dla testu, a inne są wyrażone jako liczba indeksowa, a nie jako stężenie, a zatem nie mają jednostek. Każda woda zawiera jakąś formę bakterii. Obecność bakterii nie oznacza, że woda jest niebezpieczna do picia.

Tylko chorobotwórcze bakterie, znane jako patogeny, są niebezpieczne. Twoje wyniki testu powinny obejmować całkowitą liczbę bakterii z grupy coli. Bakterie z grupy coli to grupa kilku rodzajów bakterii powszechnie występujących w środowisku, w tym w glebie, roślinności i nieoczyszczonych wodach powierzchniowych. Występują również w przewodzie pokarmowym zwierząt w tym ludzi.

Laboratorium zwykle zgłasza wynik testu bakteriologicznego jako dodatni lub ujemny, wskazując na obecność lub brak wszystkich bakterii z grupy coli. Ujemny wynik całkowitej liczby bakterii z grupy coli oznacza, że woda jest bezpieczna do spożycia przez ludzi z bakteriologicznego punktu widzenia. Dodatni wynik testu na bakterie z grupy coli wskazywałby na niehigieniczne warunki i możliwą obecność organizmów chorobotwórczych. Dalsze badania powinny obejmować podgrupę bakterii coli typu kałowego i jej podgrupę Escherichia coli (E. coli). Dodatni wynik bakterii z grupy coli w kale wskazuje na możliwe niedawne skażenie ścieków lub odchodów zwierzęcych.

Używanie filtrów do wody jest znacznie tańsze niż kupowanie wody butelkowanej, która również nie jest przyjazna dla środowiska, ze względu na produkcję butelek z tworzyw sztucznych. Większość wody butelkowanej pochodzi z wody z kranu, więc tak naprawdę płacisz tylko za plastik. Kupując profesjonalny filtr do wody, zaoszczędzisz dużo pieniędzy i będziesz pić wodę wyższej jakości, która została odpowiednio przefiltrowana. Woda butelkowana jest źródłem zanieczyszczeń, ponieważ degradacja plastikowej butelki zajmuje 300 lat, a więcej wody zużywa się do wyprodukowania samej butelki niż do jej napełnienia. Filtrując wodę z kranu w domu lub firmie, pomagasz środowisku.

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj