Radio Jura Home

MOJE MIASTO MOJE RADIO • Częstochowa 93.8 FM Słuchaj Online Facebook YouTube Twitter

Zła dieta i niewłaściwe nawyki dzieci przyczyną tycia najmłodszych, o tym dyskutowano w UJD

Facebook Twitter

Naukowcy z częstochowskiego UJD zajęli się tematyką "Żywności, Żywienia i Dietetyki". Ten ważny i bardzo aktualny temat dotyczący przede wszystkim diety dzieci w trakcie i po pandemii, podjęli podczas specjalnej konferencji naukowej.

Mają z niej płynąć cenne obserwacje i wnioski:

Beata Mikuta: Na pewno edukacja to jest pierwsza rzecz i to edukacja nie tylko dzieci, ale też rodziców, którzy powinni kierunkować, bo to jest pierwsze środowisko, które uczy dzieci, co jeść, ale też miejsca, w których dzieci jedzą np. przedszkole. Niestety w przedszkolu nie są zatrudnieni dietetycy. Rozumiem, że trzeba tak komponować posiłki, żeby dzieci je lubiły. Wiem, że najprościej dać coś słodkiego, ale to można czymś zastąpić, żeby dzieci miały poczucie, że to jest słodkiego, ale bardziej zdrowego

– mówi dr inż. Beata Mikuta z częstochowskiego uniwersytetu. Celem jest oczywiście zniwelowanie skutków złych nawyków żywieniowych, przeciwdziałanie przyzwyczajeniom. Niestety według badań polskie dzieci tyją najszybciej w Europie:

Beata Mikuta: Z jednej strony trzeba zwrócić uwagę, że bardzo dużo wartości, które mają wpływ na otyłość, jest przekroczonych np. duża podaż energii, duża podaż tłuszczy, węglowodanów, dużo białka, za mało wapnia.

Joanna Sadowska: Warto odpowiednio wcześnie zadbać o właściwe żywienie. Wystarczy, żeby było wystarczająco dobre, nie musi być doskonałe. Bardzo często w tym doskonaleniu wszystkiego, często rezygnujemy z pewnych wyzwań, zakładamy, że nie będzie doskonale, to może być obojętnie jak.

– dodają dr Beata Mikuta i prof. Joanna Sadowska, z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. Naukowcy przypominali, że nawyki żywieniowe dzieci kształtują rodzice już w pierwszych latach życia:

Jadwiga Hamułka: Nadal mamy tendencje do tycia, również w populacji dziecięcej, do wystąpienia zespołu metabolicznego u dzieci i młodzieży w okresie wzrastania, jak również niedokrwistości, próchnicy. To są takie jednostki chorobowe, które ujawniają się w początkowym okresie życia. Musimy pamiętać, że prawidłowe żywienie dotyczy całego okresu życia. Na to jak wyglądamy, jak się czujemy, jak pracuje nasz mózg, na to pracujemy przez całe życie.

– oceniała prof. Jadwiga Hamułka z SGGW w Warszawie, goszcząca w naukowej konferencji o zdrowym jedzeniu w częstochowskim UJD.

Zobacz także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj

Jak mija dzień? Sprawdź najważniejsze wiadomości z 6 lutego 2023