Radio Jura Home

MOJE MIASTO MOJE RADIO • Częstochowa 93.8 FM Słuchaj Online Facebook YouTube Twitter

Zdrowe gotowanie w gastronomiku sposobem na dobre wykorzystanie wolnego czasu uczniów

Facebook Twitter

W Zespole Szkół Gastronomicznych podsumowano program profilaktyczny wymierzony w walkę z uzależnieniami. Skierowany był do dzieciaków, aby uświadomić im skalę zagrożeń, ale i zasugerować alternatywę wykorzystani wolnego czasu.

Gastronomik zaprasza na wielkie gotowanie
fot. facebook.com/zsgczest

Jak mówi Elena Karpuszenko – szkolny pedagog w częstochowskim Gastronomiku, uczestników zachęcano do… gotowania:

Elena Karpuszenko: Program polegał na wykorzystaniu w profilaktyce uzależnień od substancji działań alternatywnych. Mamy kategorię wiekową dosyć niską – przedszkole, szkoła podstawowa, więc tu przede wszystkim poszukuje się działań alternatywnych. W naszej szkole, ponieważ jesteśmy szkołą gastronomiczną, zaproponowaliśmy młodym ludziom i przedszkolakom alternatywę, jaką jest gotowanie.

Program miał więc na celu zachętę dzieci do zdrowego stylu życia, wspólnego gotowania, lepszego wykorzystania wolnego czasu. Była część z warsztatami, podczas których przygotowywano zdrowe posiłki:

Katarzyna Szarszewska: Zaproponowaliśmy młodzieży szkół podstawowych hamburger w nowym wydaniu. Wszyscy wiemy, że hamburger nie należy do zdrowej żywności, jednak większość młodzieży naprawdę lubi takie potrawy, dlatego pokazaliśmy, jak można skomponować hamburgera w zdrowej wersji. Myślę, że się to udało. Klasyczną bułkę zastąpiliśmy małym placuszkiem pancake’iem usmażonym na patelni beztłuszczowej, mięso białe, drobiowe, dużo świeżych warzyw, szczególnie liściastych

– mówi Katarzyna Szarszewska, nauczyciel przedmiotów zawodowych w Gastronomiku. Szkoły wzięły udział w projekcie nie tylko po to, aby edukować dzieci. Celem było też zaszczepienie ciekawości odnośnie tego co jemy na co dzień:

Zuzanna Dragańska: Myślę, że udało nam się dzisiaj osiągnąć duży sukces, ponieważ dzieci bardzo entuzjastycznie podeszły do tematu. Zobaczyły, że niedużym nakładem pracy mogą przygotować coś, co im bardzo smakuje, jest zdrowe, mogą tym poczęstować członków rodziny, mogą świetnie spędzić czas w domu z rodziną przygotowując właśnie takiego hamburgera. Myślę, że to wydarzenie było ogromnym sukcesem

– dodaje Zuzanna Dragańska ze SP nr 1 im. Zdobywców Przestworzy. A jak warsztatowe zajęcia wokół jedzenia oceniali sami młodzi kucharze?

Dzieciaki do zadania podeszły z większym entuzjazmem niż do zwykłych lekcji. Jednocześnie można było dowiedzieć się więcej o gotowaniu czy komponowaniu zdrowej diety, powiedzieli nam uczestnicy kulinarnego programu.

Zobacz także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj