Radio Jura Home

Gramy dla Was od 10 lat • Częstochowa 93.8 FM Słuchaj Online Facebook YouTube Twitter

Zamknij „lato w słoiku”. Ty też przygotowujesz przetwory i konfitury na zimę?

Facebook Twitter

"Zamknij smaki lata w słoikach, aby móc się cieszyć cennymi właściwościami owoców i warzyw nawet w środku zimy". Zachęca do tego nasza słuchaczka Wiktoria, która od lat przygotowuje przetwory i konfitury.

fot. Pixabay

Na jakie produkty warto postawić, aby aby ich smak zachwycił każdego o każdej porze roku, zapytaliśmy o to naszej ekspertki:

Akurat dzisiaj będę zamykała w słoikach wiśnie, które są bardzo dobre później. Jak się otwiera taki słoik, to jest smak lata cudowny. Już jest po sezonie truskawkowym, truskawki już są zamknięte w słoikach. Teraz będą maliny, jagody, także jest tych owoców mnóstwo i można śmiało z nich korzystać. Warzywa – teraz będę robiła ogórki kiszone, konserwowe, w musztardzie, sałatki z ogórków. paprykę – z papryki jest świetny keczup. Taki keczup nadaje się później do spaghetti

– usłyszeliśmy od Wiktorii, która odwiedziła nasze studiu przy ul. Wilsona. Aby przygotować przetwory nie potrzebujemy profesjonalnego sprzętu czy specjalnych umiejętności:

Woda, przyprawy i chęci – to wystarczy. Zaczynałam gotując w garnkach – fakt, że może się to wydawać męczące, ale doszłam do przepisu, gdzie można pasteryzować w piekarniku. Wsadzamy słoiki do piekarnika, ustawiamy timer i już nas nic nie interesuje. Jest to bardzo prosty sposób. Nie trzeba ich przechowywać w lodówce – są zapasteryzowane, pozbawione bakterii. 

Czy owoce pasteryzujemy inaczej niż warzywa?

Pasteryzacja jest taka sama. Inaczej przyprawiamy owoce, inaczej warzywa, ale jeśli chodzi o pasteryzację to wygląda tak samo. Można się kierować tym, że słoiki, które zrobimy sami w domu maja zupełnie inny smak, przede wszystkim są zdrowie (te w sklepach mają konserwanty). Główną przyczyną, dlaczego zaczęłam robić słoiki, jest to, że jest to dużo tańsze niż te kupione w sklepach.

Pamiętajcie także, że podczas robienia przetworów niezwykle ważna jest higiena. Słoiki muszą być czyste, a najlepiej jest je wygotować lub wyparzyć w piekarniku. Zakrętki też muszą być wygotowane, następnie trzeba je szczelnie zamknąć i mocno dokręcić.

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj