Wypróbuj przepis na pyszne owocowe ciasto!
Sezon na owoce i warzywa trwa. Na targowiskach spotkać można tłumy ludzi. Borówki, maliny i nektarynki idealnie pasują do pysznego owocowego ciasta.
Wypróbujcie przepis na pyszne owocowe ciasto, które poleca częstochowska blogerka Justyna Kozieł.
- 2 szklanki mąki
- szklanka cukru
- szczypta soli
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeni
- 4 jaja
- 200 g rozpuszczonego masła
- łyżka octu
- łyżka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- wybrane owoce: u mnie niepełna szklanka malin, niepełna szklanka borówek i 3 nektarynki + łyżka brązowego cukru
Jaja myjemy i oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli, powoli dodając cukru.
Do piany powoli i delikatnie wkręcam mąkę z proszkiem do pieczenia i żółtka wymieszane z ekstraktem waniliowym i octem. Wylewam na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na wierzchu układam owoce i posypuję brązowym cukrem. Piec 45 minut w temperaturze 180°C na środkowej półce piekarnika.
Jeżeli wasz piec bardzo mocno grzeje od góry (mój stary tak miał) wtedy radzę ustawić ciasto na nieco niższa półkę i ewentualnie zmniejszyć temperaturę do 170°C- może to wydłużyć czas pieczenia o 5-10 minut).
Jeżeli lubicie ciasta z owocami z pewnością przypadnie Wam również do gustu ciasto jogurtowe, które jest idealnym kompanem dla owoców sezonowych.
Smacznego!