Wielki Tydzień: Obrzędy i tradycje
Wielki Tydzień i Triduum Paschalne to dla chrześcijan najważniejszy czas w roku. W tym okresie w Kościele wspomina się najważniejsze wydarzenia w historii zbawienia, czyli ustanowienie Eucharystii, mękę i śmierć Chrystusa oraz zmartwychwstanie.
Niedziela Palmowa rozpoczyna Wielki Tydzień, który jest ostatnim tygodniem przed Wielkanocą. Najważniejszą częścią jest Triduum Paschalne, czyli obrzędy i nabożeństwa odprawiane w Wielki Czwartek, Wielki Piątek i Wielką Sobotę.
Wielki Czwartek
Wielki Czwartek rozpoczyna Triduum Paschalne. W tym dniu w Kościele wspomina się Ostatnią Wieczerzę, ustanowienie Eucharystii oraz kapłaństwa. Kapłani odnawiają swoje przyrzeczenia, a wieczorem odprawiana jest Msza Wieczerzy Pańskiej. W kościołach w Wielki Czwartek odbywa się jedna msza święta, w czasie której odśpiewywany jest hymn „Chwała na wysokości Bogu”. Po liturgii i rozdaniu Komunii następuje procesja Najświętszego Sakramentu z tabernakulum do Ciemnicy. Zgodnie z tradycją duchowni zdejmują obrus z ołtarza na znak żałoby. Tego dnia milkną kościelne dzwony.
Wielki Piątek
Wielki Piątek to jedyny dzień w roku liturgicznym, w którym nie odprawia się mszy. To dzień ciszy w kościołach. Wierni gromadzą się na Liturgii Męki Pańskiej, głównym jej elementem jest Adoracja Krzyża. Po tym następuje przeniesienie Najświętszego Sakramentu z Ciemnicy do Grobu Pańskiego. To ma przypominać złożenie Jezusa do grobu.
W tym dniu katolików obowiązuje ścisły post, czyli należy powstrzymać się od jedzenia mięsa i ograniczyć ilość spożywanych posiłków.
Wielka Sobota
W Wielką Sobotę trwają przygotowania do uroczystości Zmartwychwstania. Tego dnia podczas liturgii święci się ogień, paschał oraz wodę. Odwiązywane są dzwony i znów możemy usłyszeć organy.
Jest to również dzień święcenia pokarmów. W koszykach zanosimy jajka, chleb, sól, masło, mięso, chrzan, ser i słodkości np. baranka, który symbolizuje Zmartwychwstałego Chrystusa.
Zobacz także: