Radio Jura Home

MOJE MIASTO MOJE RADIO • Częstochowa 93.8 FM Słuchaj Online Facebook YouTube Twitter

Upały dały się we znaki mieszkańcom Częstochowy. Ratownicy apelują: pijcie wodę!

Facebook Twitter

Fala upałów za nami. Wysokie temperatury są bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. W ostatnich dniach załogi częstochowskiego pogotowia podejmowały kilkakrotnie więcej interwencji niż zazwyczaj.

Przede wszystkim zgłoszenia dotyczyły osób starszych…

– mówi w rozmowie z Radiem Jura, Marian Nowak dyrektor Stacji Pogotowia Ratunkowego w Częstochowie. Dlatego tak ważne jest nakrycie głowy…a przede wszystkim nawadnianie organizmu. Pijcie zatem wodę… Ten apel jest cały czas aktualny…

– mówi Marian Nowak. Szef pogotowia podkreśla jak niebezpieczne są skutki odwodnienia:

Aby ugasić pragnienie a jednocześnie nawodnić nasz organizm można do wody mineralnej dodać np. miętę, cytrynę czy melisę. Częstochowska blogerka poleca nam także np. orzeźwiającą arbuzową lemoniadę – link.

Lemoniada arbuzowa to napój idealny na upały. Jest smaczną alternatywą dla klasycznej lemoniady, świetnie orzeźwia i przede wszystkim smakuje wyśmienicie. Serwowałam ją w ubiegły weekend na spotkaniu z przyjaciółmi. Zapewne i Wam bardzo posmakuje, o ile oczywiście lubicie arbuzy. Do jej przygotowania użyłam wody niegazowanej, jeśli jednak wolicie napoje z dodatkiem bąbelków, wybierzcie wodę lekko gazowaną lub gazowaną.

ARBUZOWA LEMONIADA

Składniki:

  • 1 kg arbuza (waga po oddzieleniu od skóry i pestek)
  • 3 cytryny
  • 2-3 łyżki cukru (lub więcej do smaku)
  • 1,5 szklanki wody mineralnej (lub więcej wg preferencji)
  • listki mięty i melisy
  • lód

Arbuza umieszczamy w rozdrabniaczu i dokładnie miksujemy. Powstałą masę przecieramy przez sito i umieszczamy w dzbanku. Do dzbanka wyciskamy sok z 2 dużych cytryn. W pół szklanki ciepłej wody rozpuszczamy cukier (możecie użyć też innego środka słodzącego, np. miodu). Do dzbanka wlewamy osłodzoną wodą i dodatkową szklankę wody, mieszamy. Trzecią cytrynę kroimy w plasterki. Do lemoniady dodajemy cytrynę, listki mięty i melisy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem wrzucamy do arbuzowej lemoniady kilka kostek lodu.

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj