Radio Jura Home

MOJE MIASTO MOJE RADIO • Częstochowa 93.8 FM Słuchaj Online Facebook YouTube Twitter

Święta Wielkanocne: Próbowaliście jaj w rozmiarze XXXL?

Facebook Twitter

Jajko to symbol Wielkanocy, ale czy próbowaliście kiedyś zwykłe kurze jaja zastąpić czymś innym? Polecamy spróbować strusich jaj! Fermy tych ptaków są też w naszym regionie. Z naszym mikrofonem odwiedziliśmy Leszka Czerwińskiego, właściciela fermy strusi w Kiełkowicach na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej.

Jak ciężkie i wytrzymałe jest jajo strusia afrykańskiego?

Tak 1,5 kg, ale bywają też takie ponad 2. Średnia waga 1,7-8 kg, czyli to jest równoważnik około 25-30 jajek kurzych. Grubość skorupki około 2,5 mm. Na ściskanie bardzo wytrzymałe, jajko wytrzymuje ponad 200 kg. Natomiast jednak jest to wapień. Jeżeli upadnie to się potrzaska.

Jajecznice dla ilu osób uda nam się przyrządzić z omawianego jaja strusia afrykańskiego?

To zależy, ile kto zjada, ale do śniadania na 6 osób to jest wystarczająco. Jaja strusie nie mają żółci, czyli nie trawią tłuszczy, mają bardzo niską zawartość cholesterolu. To dotyczy jaj, jak i mięsa. Jeżeli chodzi o mięso to bardzo istotną sprawą jest, że jest to czerwone mięso, które przypomina wołowinę a nie chorują na choroby szalonych krów, natomiast jaja też mają bardzo niską zawartość cholesterolu. W smaku bardzo przypominają kurze, tylko jajecznica jest taka bardziej puszysta. Jest to ciekawostka – przy gotowaniu jaja zniszczy się skorupę, także większość osób przeznacza je jednak na jajecznicę.

Ile jaj znosi samica strusia afrykańskiego?

Samica, która jest 7-8 letnia powinna znieść 50 jajek w ciągu roku, z przerwą na zimę. Zazwyczaj to jest tak, że znosi jajka co drugi dzień, zniesie 6 czy 7 i potem sobie robi 2 tygodnie przerwy. Około 2 tygodnie, to też jest uzależnione od pogody. Jeżeli się zrobi zimno, można się martwić, że na święta jajek będzie mniej a one są teraz potrzebne szczególnie.

Co oprócz jajecznicy można przyrządzić z jaja strusia afrykańskiego?

Ciasta – robimy bardzo smaczne adwokata, bardzo fajnie wychodzą omlety ze strusia. Dzięki temu, że jest takie puszyste to jajo. Gotowane – mnie specjalnie nie smakuje, żółtko jest bardzo smaczne, natomiast białko takie trochę szkliste, ale do sałatek świetnie się nadaje.

Skoro Wielkanoc to i pisanki! Ze strusich jaj również wychodzą piękne dzieła!

Tych technologii jest bardzo wiele. Różne regiony w Polsce maja różne technologie, bo to są i olejem i drapane, rzeźbione, robione nawet maszynką do zębów. Najprostsze jest decoupage, czyli to są naklejone jakieś wizerunki, nawet stołowe serwetki świetnie się do tego nadają.

Jako jaju nie równe… Najpopularniejsze jaja strusie to te pochodzące od strusia afrykańskiego, a co z jajami najpopularniejszych strusi na świecie, czyli strusi emu?

Różnicy w smaku nie ma, natomiast jajo emu jest zielone, to jest taka bardzo ciemna zieleń, około 3-krotnie niższa waga, tak jak i waga strusia – afrykański jednak przynajmniej te 120 – 130 kg musi mieć, natomiast australijski ma około 50. Smak jest podobny.

I na koniec pytanie o cenę strusiego jaja:

W okresie przedświątecznym jednak jaja są drogie, bo ceny osiągają 100 zł za jedno jajo. Poza okresem, w ubiegłym roku sprzedawaliśmy po 60 zł. Wartość skorupy jest rzędu 35 zł, samej skorupy

– mówił Leszek Czerwiński, hodowca strusi. O fermie w Kiełkowicach przeczytacie TUTAJ. Rozmawiał Paweł Stępniewski.

MATERIAŁ Z ARCHIWUM RADIA JURA

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj