Świąteczne menu w kolorze biało-czerwonym
Podano do stołu! Sałatka z mozzarellą i pomidorami lub buraczki z kozim serem...To na przystawkę. Danie główne to kaczka z jabłkami lub pieczona gęś. I jeszcze deser: szarlotka.
Lubimy tradycyjne, polskie dania, bo jak mówi Anna Wojciechowska – szefowa kuchni restauracji „Twierdza” w Częstochowie – taka kuchnia jest najlepsza. Nasza kuchnia jest niezwykle bogata i nierozerwalnie związana z historią naszego kraju.
Jakie potrawy są naszymi narodowymi? Bigos, potrawy w grzybami i pierogi… ruskie:
Specjalnie dla nas na Święto Niepodległości Anna Wojciechowska zaproponowała wyjątkowe danie. Jakie? Posłuchaj:
Jakie składniki będą nam potrzebne do kaczki z jabłkami?
Jakie dodatki przygotujemy do naszego głównego dania?
Zaczynamy od marynowania kaczki:
Po marynowaniu czas na pieczenie:
Co po pieczeniu?
Danie główne gotowe! Czas na dodatki, od którego zaczynamy?
Na świętego Marcina najlepsza gęsina! Nasza szefowa kuchni poleca jeden ze swoich staropolskich przepisów:
Czas na deser! I to jaki! Pachnący cynamonem….
Rozmawiał Paweł Stępniewski.
I na koniec coś na biało-czerwono:
Przepis na sałatkę z buraczkami na ciepło i kozim serem: Buraczki kroimy na cienkie słupki, dodajemy czosnek, sól i pieprz; skrapiamy oliwą, octem balsamicznym. Odstawiamy na noc do lodówki. Dnia następnego, to wszystko wrzucamy na patelnie, podsmażamy lekko i wysypujemy na talerz, na którym jest rukola, na ciepłe buraki dajemy pokrojoną w plastry roladę z sera koziego i posypujemy uprażonymi orzechami – jakie kto lubi, może być też słonecznik. Wygląda świetnie, smakuje jeszcze lepiej. SMACZNEGO!