Radio Jura Home

MOJE MIASTO MOJE RADIO • Częstochowa 93.8 FM Słuchaj Online Facebook YouTube Twitter

Świąteczne menu w kolorze biało-czerwonym

Facebook Twitter

Podano do stołu! Sałatka z mozzarellą i pomidorami lub buraczki z kozim serem...To na przystawkę. Danie główne to kaczka z jabłkami lub pieczona gęś. I jeszcze deser: szarlotka.

Lubimy tradycyjne, polskie dania, bo jak mówi Anna Wojciechowska – szefowa kuchni restauracji „Twierdza” w Częstochowie – taka kuchnia jest najlepsza. Nasza kuchnia jest niezwykle bogata i nierozerwalnie związana z historią naszego kraju.

Jakie potrawy są naszymi narodowymi? Bigos, potrawy w grzybami i pierogi… ruskie:

Specjalnie dla nas na Święto Niepodległości Anna Wojciechowska zaproponowała wyjątkowe danie. Jakie? Posłuchaj:

Jakie składniki będą nam potrzebne do kaczki z jabłkami?

Jakie dodatki przygotujemy do naszego głównego dania?

Zaczynamy od marynowania kaczki:

Po marynowaniu czas na pieczenie:

Co po pieczeniu?

Danie główne gotowe! Czas na dodatki, od którego zaczynamy?

Na świętego Marcina najlepsza gęsina! Nasza szefowa kuchni poleca jeden ze swoich staropolskich przepisów:

Czas na deser! I to jaki! Pachnący cynamonem….

Rozmawiał Paweł Stępniewski.

I na koniec coś na biało-czerwono:

Przepis na sałatkę z buraczkami na ciepło  i kozim serem: Buraczki kroimy na cienkie słupki, dodajemy czosnek, sól i pieprz; skrapiamy oliwą, octem balsamicznym. Odstawiamy na noc do lodówki. Dnia następnego, to wszystko wrzucamy na patelnie, podsmażamy lekko i wysypujemy na talerz, na którym jest rukola, na ciepłe buraki dajemy pokrojoną w plastry roladę z sera koziego i posypujemy uprażonymi orzechami – jakie kto lubi, może być też słonecznik. Wygląda świetnie, smakuje jeszcze lepiej. SMACZNEGO!

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj

Jak mija dzień? Sprawdź najważniejsze wiadomości z 28 marca 2024