Śląski sanepid podsumowuje kontrole
Głównie restauratorzy nie stosowali się do rządowych obostrzeń a mających związek z walką z pandemią. To wniosek, jaki płynie po kontrolach prowadzonych przez inspektorów sanitarnych na terenie województwa śląskiego. Lokale gastronomiczne muszą być zamknięte, możliwe jest tylko przygotowywane posiłków na wynos.
Sporo kontroli było w ciągu ostatnich dwóch tygodni, czyli w czasie ferii zimowych. Inspektorzy odwiedzali głównie te miejsca, które w internecie oficjalnie ogłaszały, że będą się otwierać:
Mieliśmy zidentyfikowanych 20 podmiotów, które prowadziły działalność. W wyniku tych kontroli w całym województwie w przypadku 7 zakładów czy też 7 prowadzących działalność gospodarczą potwierdziło się uruchomienie takich czynności, gdzie byli klienci obsługiwani wewnątrz lokalu, gdzie funkcjonowały. W kilku przypadkach były naruszenia przepisów na pewno higienicznych i tutaj nakładane zostały kary grzywny w drodze mandatu karnego a w kilku przypadkach wszczęto postępowania administracyjne polegające na udokumentowaniu informacji na temat działalności pomimo obowiązujących nakazów i zakazów
– podsumowuje Grzegorz Hudzik, Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Katowicach. Wśród skontrolowanych punktów, w dwóch przypadkach były to usługi hotelowe:
Trudno mówić o obiektach hotelowych, były to własności prywatne wynajmowane na inne cele, głównie spotkania towarzyskie i to w dwóch przypadkach, nieprowadzące działalności gospodarczej tylko własności prywatne podejmowane.
Trwające postępowania administracyjne zmierzają do wymierzenia kar finansowych właścicielom otwartych pomimo zakazu obiektów. Ich wysokość będzie zależała od stwierdzonych uchybień i wyników kontroli przeprowadzonych przez inspektorów sanitarnych.