Radio Jura w kuchni: zupa tajska na rozgrzewkę
Zimą jemy zupy, bo szukamy gęstych, rozgrzewających potraw. W polskiej kuchni króluje kapuśniak, zupa grochowa, krupnik... A co powiecie na orientalny smak zupy curry? Zupa tajska jest teraz w modzie.
Przepis wpadł mi w ręce, w jednym z magazynów kulinarnych, był dołączony do wywiadu z Anetą i Jaśkiem Kuroniami. Dobrze się zapowiadał, więc spróbowałam, a potem postanowiłam Wam go polecić.
-pisze Gosia Kmieciak i poleca:
Spróbujcie, robi się szybko, smak Was nie rozczaruje.
Radio Jura w kuchni: zupa tajska. Czego potrzebujemy?
Litr rosołu, puszkę mleka kokosowego (400 ml), czerwoną pastę curry, makaron ryżowy oraz warzywa: cebula, 3 ząbki czosnku, marchewka i papryka. Garść świeżego szpinaku. Z przypraw: sos sojowy, ziarna kolendry, imbir. Można do tej zupy dodać kurczaka, można wrzucić krewetki, według uznania i pomysłu.
Radio Jura w kuchni: zupa tajska. Gotujemy!
W dużym garnku na dwóch łyżkach oleju szklimy na średnim ogniu cebulę pociętą w piórka, potem dodajemy czosnek drobno pokrojony oraz 3 łyżki pasty curry, 10 zmiażdżonych ziaren kolendry, starty kawałek świeżego imbiru (można zastąpić imbirem w proszku), wszystko razem podsmażamy 3-4 minuty.
Teraz wlewamy mleko kokosowe oraz bulion, trzeba zagotować. Dodać marchewkę pociętą w słupki oraz paprykę pokrojoną w paski. Gotujemy 5 minut.
W międzyczasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Gdy będzie gotowy odcedzamy i wrzucamy do zupy, gotujemy przez kolejne 3 do 5 minut. Teraz można wrzucić tam kurczaka (pierś kurczaka pokrojona na kostkę, wcześniej podsmażona) czy krewetki, jeśli mamy ochotę na takie dodatki.
Na ostatnie 2 minuty dodajemy szpinak, kilka listków lub jedną kostkę szpinaku mrożonego. Doprawiamy jeszcze łyżką sosu sojowego i sokiem z 1/2 cytryny lub limonki.
Można dodać listki kolendry, sezam czy kiełki, ale zupa sama w sobie jest gęsta.
Radio Jura w kuchni: zupa tajska. Szybko i smacznie
Czytaj także: