Przejdź do menu głównego Przejdź do treści

REKLAMA

Radio Jura w kuchni: zupa szczawiowa. Pora wrócić do tradycyjnych smaków!

Zupa szczawiowa to nasza propozycja na dziś, bo to ten czas gdy w warzywnikach pojawiła się nie tylko świeża sałata czy szparagi ale właśnie szczaw. Te liście, o lekkim kwaskowym smaku, nie nadają się do przechowywania, dlatego zupa jest potrawą sezonową. Ten sezon właśnie trwa!

Zupa szczawiowa/ fot. Radio Jura
Zupa szczawiowa/ fot. Radio Jura

Szacowany czas czytania: 01:10

Szczawiówka na początku 2016 roku została wpisana na listę produktów tradycyjnych w kategorii Gotowe dania i potrawy w woj. kujawsko-pomorskim. Zupa szczawiowa jest znana w całej Polsce, u nas prosty przepis.

Zupa szczawiowa, czego potrzebujemy?

  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • 3 ziemniaki
  • bulion jarzynowy lub drobiowy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 pęczki liści szczawiu
  • 125 ml śmietanki 30%
  • natka pietruszki lub koperku
  • jajka na twardo do podania

W garnku na oliwie szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli, dodajemy obraną i pokrojoną w słupki marchewkę oraz pietruszkę. Smażymy około 5 minut. Teraz dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i też chwilę smażymy.

Warzywa trzeba chwilę podsmażyć/ fot. Radio Jura

Kolejnym krokiem jest dolanie gorącego bulionu, około 1,5- 2 litrów. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem, gotujemy około 10 minut, aż warzywa będą miękkie.

Zupa szczawiowa. Czas na szczaw

Umyty i pokrojony drobno szczaw wrzucamy do gorącej zupy, gotujemy 2 minuty, by po tym czasie, należy zupę zabielić śmietanką i dodać posiekaną natkę pietruszki lub koperek.

Szczaw należy drobno posiekać/ fot. Radio Jura

Smacznego!

Czytaj także:

REKLAMA