Radio Jura w kuchni: Znacie przepis na placki z cukinią i fetą?
Radio Jura w kuchni dziś serwuje placki z cukinii z dodatkiem sera typu feta. To przepis przywieziony z greckich wakacji. Ser znany z kuchni greckiej doskonale podkręca smak placków.
Radio Jura w kuchni: znacie przepis na placki z cukinią i fetą?
Potrzebujemy:
400 g cukinii, 170 g fety, mała cebula pokrojona drobno, jajko, garść natki pietruszki, 80 g bułki tartej, sól i pieprz.
Przygotowanie:
Cukinię należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i zostawić na sitku, tak by pozbyć się nadmiaru wody z warzywa. Po 20 minutach odcisnąć, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, drobno posiekaną natkę oraz pokruszoną fetę. Łączymy z jajkami, mieszkamy i dodajemy bułkę tartą.
Radio Jura w kuchni: przepis na placki z cukinią i fetą
Dodać pieprzu, ewentualnie jeszcze dosolić, według uznania. Ciasto powinno być zwarte.
Z ciasta wyrabiamy kulki wielkości orzecha i smażymy na oleju na złoto.
Wychodzą bardzo smaczne, jeszcze lepiej smakują z tzatzikami, czyli sosem, także znanym z kuchni greckiej: ogórek- potarty i odciśnięty- z jogurtem i czosnkiem.
Smacznego!
Dajcie znać co robicie z cukinii ze swoich ogródków!
Wokół Ciebie dzieją się rzeczy ważne lub zabawne?
Nakręciłeś ciekawy film, zrobiłeś dobre zdjęcie?
Interesuje nas wszystko, co interesuje Ciebie i co dla Ciebie jest ważne.
Napisz do Radia Jura TUTAJ!
Czytaj także: