Radio Jura Home

MOJE MIASTO MOJE RADIO • Częstochowa 93.8 FM Słuchaj Online Facebook YouTube Twitter

Radio Jura w kuchni: Znacie przepis na placki z cukinią i fetą?

Facebook Twitter

Radio Jura w kuchni dziś serwuje placki z cukinii z dodatkiem sera typu feta. To przepis przywieziony z greckich wakacji. Ser znany z kuchni greckiej doskonale podkręca smak placków.

Radio Jura w kuchni

Radio Jura w kuchni: znacie przepis na placki z cukinią i fetą?

Potrzebujemy:

400 g cukinii, 170 g fety, mała cebula pokrojona drobno, jajko, garść natki pietruszki, 80 g bułki tartej, sól i pieprz.

Przygotowanie:

Cukinię należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i zostawić na sitku, tak by pozbyć się nadmiaru wody z warzywa. Po 20 minutach odcisnąć, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, drobno posiekaną natkę oraz pokruszoną fetę. Łączymy z jajkami, mieszkamy i dodajemy bułkę tartą.

Radio Jura w kuchni: przepis na placki z cukinią i fetą

Zwarte ciasto

Dodać pieprzu, ewentualnie jeszcze dosolić, według uznania. Ciasto powinno być zwarte.

Z ciasta wyrabiamy kulki wielkości orzecha i smażymy na oleju na złoto.

Kulki smażymy na złoty kolor

Wychodzą bardzo smaczne, jeszcze lepiej smakują z tzatzikami, czyli sosem, także znanym z kuchni greckiej: ogórek- potarty i odciśnięty- z jogurtem i czosnkiem.

Radio Jura w kuchni: przepis na placki z cukinią i fetą

Smacznego!

Dajcie znać co robicie z cukinii ze swoich ogródków!

Wokół Ciebie dzieją się rzeczy ważne lub zabawne?
Nakręciłeś ciekawy film, zrobiłeś dobre zdjęcie?
Interesuje nas wszystko, co interesuje Ciebie i co dla Ciebie jest ważne.
Napisz do Radia Jura TUTAJ!

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj