Radio Jura Home

MOJE MIASTO MOJE RADIO • Częstochowa 93.8 FM Słuchaj Online Facebook YouTube Twitter

R E K L A M A

R E K L A M A

Radio Jura w kuchni: zapiekanka z kluseczkami i sosem bolońskim

Facebook Twitter

Zapiekanki to dania dla zabieganych, można przygotować je z wyprzedzeniem, a potem tylko podgrzać. Nawet dobrze im zrobi, gdy smaki się "przegryzą". Dziś proponujemy zapiekankę, do której można użyć kopytek lub włoskich gnocchi, zapiec je z sosem bolońskim, pod beszamelem. Fajna, treściwa potrwa na zimę!

Wygląda i smakuje pysznie/ fot. Radio Jura

Radio Jura w kuchni: zapiekanka. Co potrzebujemy?

400 g gotowych kopytek (lub gnocchi), a do sosu bolońskiego: oliwę do podsmażenia 1/2 cebuli, 1 marchewka, 50 g boczku wędzonego,2 ząbki czosnku, 350 g mięsa mielonego (może być mieszane lub tylko indycze), 5 kawałków suszonych pomidorów, 3/4 szklanki bulionu i tyle samo pomidorów z puszki (zmiksowanych) lub pomidorowej passaty. Przyprawy: oregano, papryka w proszku, dla lubiących „mocniejsze smaki”, można dodać chilli.

Zapiekanka

Przygotowane produkty/ fot. Radio Jura

Na sos beszamelowy: 3 łyżki masła, 3 łyżki mąki pszennej, 500 ml mleka oraz szczypta gałki muszkatołowej.

Radio Jura w kuchni: zapiekanka. Przygotowanie

Cebulą siekamy i szklimy na oliwie, dodać marchewkę i przesmażyć przez 3 minuty, teraz dodajemy pokrojony w kosteczkę boczek, przesmażyć i dodać starty czosnek. Do tego pokrojone w mniejsze kawałki suszone pomidory, wszystko razem przesmażyć.

Wszystko trzeba razem podsmażyć/ fot. Radio Jura

Doprawiamy do smaku: sól, pieprz, oregano, paprykę z ewentualnym chilli. Dodać gorący bilion wymieszany z passatą, zagotować, gotować pod przykryciem około 10 minut.

Kuchnia Jura w kuchni: zapiekanka. Robimy sos beszamelowy

Rozpuszczamy masło i dodajemy do niego mąkę, w garnku z grubym dnem smażymy około 3 minut, gdy mąka zacznie się brązowić, dolewamy mleka, stopniowo porcjami, cały czas mieszając rózgą. Gotować kilka minut, na koniec dodając gałkę muszkatołową.

Porcję sosu beszamelowego wlewamy do naczynia do zapiekania, na to wsypujemy gotowane kopytka (lub gnocchi), na górę wykładamy sos boloński. Na koniec wylać resztę sosu beszamelowego i posypać parmezanem (1/4 szklanki).

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 20 minut.

Trzeba zapiekać przez 20 minut/fot. Radio Jura

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj

Jak mija dzień? Sprawdź najważniejsze wiadomości z 11 lutego 2025

R E K L A M A