Radio Jura Home

MOJE MIASTO MOJE RADIO • Częstochowa 93.8 FM Słuchaj Online Facebook YouTube Twitter

Radio Jura w Kuchni: Tiramisu truskawkowe z biszkoptami

Facebook Twitter

W poszukiwaniu idealnego deseru, który zachwyci zarówno wyglądem, jak i smakiem, warto zwrócić uwagę na tiramisu truskawkowe. Ten klasyczny włoski deser w truskawkowej odsłonie to doskonała propozycja na każdą okazję. Co więcej, przygotowanie go nie wymaga specjalistycznych umiejętności kulinarnych, a efekt końcowy z pewnością zaskoczy wszystkich gości.

Radio Jura w Kuchni

Radio Jura w Kuchni: Tiramisu truskawkowe

Składniki:
– 200 g mrożonych truskawek,
– 500 g świeżych truskawek,
– paczka podłużnych biszkoptów deserowych,
– 250 g serka mascarpone,
– 200 ml śmietanki 30%,
– około 5 łyżek cukru pudru,
– 0,5 łyżeczki aromatu wanilinowego.

Przygotowanie:

Rozpocznij od przygotowania mrożonych truskawek: przekładając je do garnka, gotuj na wolnym ogniu, aż zaczną się rozpadać. Następnie zblenduj je na gładką masę.

W osobnej misce połącz schłodzoną śmietanę, mascarpone, cukier puder oraz aromat wanilinowy. Miksuj wszystko do uzyskania puszystej masy.

Świeże truskawki pokrój na drobną kostkę.

Przygotowanie warstw tiramisu rozpocznij od maczania biszkoptów w zblendowanych truskawkach. Układaj je na dnie wybranego naczynia. Na biszkopty nałóż 1/2 przygotowanego kremu, a następnie posyp 1/2 pokrojonych truskawek. Teraz czas na ułożenie kolejnej warstwy.

Wierzch deseru udekoruj świeżymi truskawkami. Gotowe tiramisu umieść w lodówce na kilka godzin, aby smaki dobrze się połączyły.

Smacznego!

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj

Jak mija dzień? Sprawdź najważniejsze wiadomości z 23 maja 2024