Radio Jura Home

MOJE MIASTO MOJE RADIO • Częstochowa 93.8 FM Słuchaj Online Facebook YouTube Twitter

Radio Jura w Kuchni: Tarta ze szparagami

Facebook Twitter

Tarta ze szparagami to pomysł na drugie śniadanie w pracy. Polecamy teraz, w pełni sezonu gdy kiedy szparagi można znaleźć na targowiskach i w sklepach.

Radio Jura w Kuchni: Tarta ze szparagami

Radio Jura w Kuchni: Tarta ze szparagami

Zaczynamy od przygotowania ciasta kruchego. 25 dkg mąki przesiewamy do miski, dokładamy 15 dkg masła, zimne pokrojone w małą kostkę, wraz ze szczyptą soli ucieramy palcami. Gdy mamy masło roztarte, dodajemy jedno jajko i krótko wyrabiamy. Ciastem wylepiamy formę do tarty i wkładamy do lodówki na około godzinę.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni C, ciasto nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika, najpierw na 15 minut pod przykryciem z folii, później folię aluminiową należy zdjąć i dalej podpiekać, piec spód jeszcze przez 15 minut.

Radio Jura w Kuchni: Tarta ze szparagami

Na podpieczony spód układamy szparagi, około pół pęczka, posypujemy kawałkami sera typu feta (250 g) oraz podsmażonym boczkiem (250 g).

Tak przygotowaną tartę zalewamy sosem przygotowanym z 2 jajek wymieszanych z kubkiem jogurtu naturalnego (250 g), dodać zioła prowansalskie, doprawić solą i pieprzem. Na górę rozłożyć plastry pomidora lub połówki pomidorów koktajlowych.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Piec 30 minut.

Smacznego!

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj