Radio Jura w kuchni: szykujemy się na tłusty czwartek, pieczemy faworki. To dziecinnie proste!
Są słodkie, pyszne i można je jeść garściami. W ramach naszego cotygodniowego cyklu Radio Jura w kuchni, szykujemy się już do tłustego czwartku i serwujemy wam przepis na wyśmienite faworki. Są tak łatwe w wykonaniu, że przygotować może je nawet 5-letni Kajtek!

Szacowany czas czytania: 01:24
Radio Jura w kuchni: tłusty czwartek za pasem!
Pączków w tłusty czwartek damy radę zjeść… ile? Trzy, cztery? Natomiast faworki, to jest to, co przegryzać możemy przez cały dzień i ciągle nie mamy dość… I dlatego z okazji zbliżającego się ulubionego święta wszystkich łasuchów serwujemy wam przepis na wyśmienite faworki.
Są chrupiące, słodkie i jak widać na załączonym filmiku przygotuje je nawet dziecko. Spróbujesz? No to ruszamy…
Radio Jura w kuchni: składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 1 łyżka spirytusu
- 1/2 łyżeczki cukru
- łyżeczka soli
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
Radio Jura w kuchni – przygotowanie faworków:
Mąkę należy przesiać do miski. Do mąki dodajemy cukier, sól i wszystko mieszamy. Do osobnej miski dajemy śmietankę kwaśną, żółtka i także mieszamy. To wszystko wlewamy do miski w której znajduje się mąka i dodajemy spirytus. Ciasto wyrabiamy ręką.
Zagniecione ciasto wyłożyć na deskę i wyrabiać intensywnie. W ciasto najlepiej uderzać także wałkiem, albo ciastem uderzać o deskę do krojenia.
Gdy ciasto jest jednolite, sprężyste, dobrze wyrobione dzielimy je na pół. Na oprószonej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na cieniutki placek. Potem kroimy w paseczki, formujemy faworki.

Piec na głębokim tłuszczu aż osiągną złoty kolor.
Radio Jura w kuchni: życzy SMACZNEGO!
Czytaj także: