Radio Jura w kuchni: śledzie w rodzynkach. W końcu śledzik tuż, tuż
We wtorek popularny śledzik, czas pożegnać się z karnawałem, hucznymi zabawami i mnóstwem jedzenia. Na ostatki w radiowej kuchni proponujemy śledzie z rodzynkami... Pyszne! Spróbuj!

Szacowany czas czytania: 01:24
Radio Jura w kuchni: śledzie w rodzynkach
Potrzebujemy: 250 g filetów śledziowych w oleju, 2 duże cebule i 2 łyżki oleju, żeby cebulę zeszklić, 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego oraz 100 g rodzynek. Do smaku cukier oraz sól.

Radio Jura w kuchni: śledzie w rodzynkach
Śledzie wyjmujemy z oleju i kroimy na małe kawałki, takie na jeden gryz. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na oleju. Delikatnie solimy. Teraz należy dodać koncentrat, można dosłodzić, jeśli koncentrat jest kwaśny.

Dodajemy na patelnię rodzynki i zalewamy wodą, potrzeba 1/3 szklanki. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 10 minut. Sos powinien zgęstnieć.
Radio Jura w kuchni: śledzie w rodzynkach
Sos należy ostudzić i przełożyć nim śledzie, układamy więc warstwy śledzi i sosu, fajnie wyglądają w słoiku. Tak przygotowane mogą stać kilka dni w lodówce.

Kawałki śledzia i sosu można również podać jako koreczki.

Smacznego!
Czytaj także:
- Radio Jura w kuchni: serwujemy naleśniki. Z czym lubicie je najbardziej?
- Radio Jura w kuchni: pasta ze słonecznika z koperkiem i pietruszką. Pycha!
- Radio Jura w kuchni: pasta z bakłażana i pieczonej marchewki
- Szakszuka w radiowej kuchni. Pyszny i zdrowy pomysł na śniadanie
- Radio Jura w kuchni: Bułeczki z maślanki. Kolejny pomysł do śniadaniówki