Radio Jura Home

MOJE MIASTO MOJE RADIO • Częstochowa 93.8 FM Słuchaj Online Facebook YouTube Twitter

R E K L A M A

R E K L A M A

Radio Jura w kuchni: serwujemy naleśniki. Z czym lubicie je najbardziej?

Facebook Twitter

Naleśniki to proste, mączne danie, które uwielbiają wszyscy. 2 lutego obchodzimy dzień naleśnika, dlatego w radiowej kuchni przepis na ciasto na naleśniki, ale także propozycja dodatków!

naleśniki
Rumiane naleśniki/ fot. Radio Jura

Radio Jura w kuchni: serwujemy naleśniki

My dziś zaproponujemy naleśniki ze szpinakiem, łososiem, serem i suszonymi pomidorami. Do tego dorzucimy także przepis na sos koperkowy, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do naszego dania.

Radio Jura w kuchni: przepis na ciasto naleśnikowe

Przygotuj szklankę mąki pszennej, 2 jajka, 1 szklankę mleka, ¾ szklanki wody, trochę soli, potrzebujemy też olej roślinny do smażenia. Wszystkie składniki wsyp do miski, zmiksuj na gładkie ciasto i gotowe! Polecamy, by do ciasta dodać najpierw same żółtka, a białka na koniec po ubiciu na pianę.

Kuchnia Radia 90: Naleśniki. Klasyczny przepis

Warto osobno zmiksować białka i do ciasta dodać pianę/ fot. Radio Jura

Teraz wystarczy usmażyć naleśniki na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju, najlepiej rozsmarowywać go kuchennym pędzlem. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.

Kuchnia Radia 90: Naleśniki. Klasyczny przepis

Świeży naleśnik na patelni/ fot. Radio Jura

Radio Jura w kuchni: naleśniki + sos koperkowy

Przygotuj pęczek koperku, ½ szklanki śmietany 30%, 1 szklanka bulionu, 1 łyżka masła, czosnek 2-3 ząbki, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka mąki pszennej oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołową.

Do miseczki wlewamy śmietanę, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Następnie kroimy na drobne kawałki koperek. Nagrzewamy patelnię, roztapiamy na niej masło, dodajemy posiekany czosnek i podsmażamy. Na patelnię wlewamy szklankę bulionu oraz wcześniej przygotowaną śmietanę z mąką. Dodajemy przyprawy cały czas mieszając, aż do zgęstnienia. Dorzucamy koperek i sok z cytryny. Mieszamy i podgrzewamy około 2 minuty. Gotowe!

Naleśniki

Sos koperkowy to dobry dodatek/ fot. Radio Jura

Radio Jura w kuchni: naleśniki, czas na dodatki

Podsmaż posiekane liście szpinaku, dodaj kawałki suszonego pomidora i dopraw do smaku. Na grillowej patelni osobno podsmaż kawałki łososia z dodatkiem ulubionych przypraw, dodaj koperek i wymieszaj razem ze szpinakiem i pomidorami.

Naleśniki

Łosoś z koperkiem/ fot. Radio Jura

Wszystkie składniki dodaj do naleśnika i potrzyj na górę kawałek żółtego sera. Złóż na pół!

Naleśniki

Taki naleśnik wygląda i smakuje bardzo dobrze/ fot. Radio Jura

Smacznego!

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj

Jak mija dzień? Sprawdź najważniejsze wiadomości z 11 lutego 2025

R E K L A M A