Radio Jura Home

MOJE MIASTO MOJE RADIO • Częstochowa 93.8 FM Słuchaj Online Facebook YouTube Twitter

Radio Jura w kuchni: Sałatka szwedzka z ogórków gruntowych

Facebook Twitter

Sałatka szwedzka z ogórków gruntowych to doskonały sposób na zachowanie smaku lata na dłużej. Przygotowanie tej sałatki nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, a efekt końcowy z pewnością zadowoli każdego miłośnika domowych przetworów.

Radio Jura w kuchni

Radio Jura w kuchni: Sałatka szwedzka z ogórków gruntowych. Składniki

Do przygotowania ogórków

  • 1 kg małych ogórków gruntowych
  • 1 litry wody
  • 1/4 szklanki soli

Na zalewę

  • 1 szklanka octu spirytusowego 10 %
  • 430 ml wody
  • 1 szklanka cukru

Pozostałe

  • 2 średnie marchewki
  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 9 ziaren ziela angielskiego
  • 9 zziaren czarnego pieprzu

Radio Jura w kuchni: Sałatka szwedzka z ogórków gruntowych. Przygotowanie

Ogórki umyj, odetnij końce i pokrój w cienkie plasterki. Zalej je wodą z rozpuszczoną solą i odstaw na 1-3 godziny.

Pokrojone ogórki mocz w słonej wodzie

Przygotuj sześć 3 o pojemności 360 ml wyparz je. Rozdziel do nich równomiernie plasterki marchwi, ziarna gorczycy, ziela angielskiego i czarnego pieprzu.

Przygotuj słoiki na sałatkę

Czas na zalewę. W garnku zagotuj wodę z cukrem, aż cukier się rozpuści. Dodaj ocet, doprowadź do wrzenia i od razu wyłącz. Gorącą zalewą zalej słoiki z ogórkami.

Przemieszaj zawartość słoików, aby usunąć bąbelki powietrza. W razie potrzeby dolej zalewy

Zakręć słoiki i poddaj krótkiej pasteryzacji przez około 10 minut w garnku z wodą, w którym słoiki nie dotykają się nawzajem.

Porady:

  • Sałatkę można otwierać już po tygodniu od zrobienia.
  • Sałatka szwedzka to idealny dodatek do obiadu czy grilla, który przypomni smak lata nawet w środku zimy.

Smacznego!

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj