Radio Jura w kuchni: Sałatka szwedzka z ogórków gruntowych
Sałatka szwedzka z ogórków gruntowych to doskonały sposób na zachowanie smaku lata na dłużej. Przygotowanie tej sałatki nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, a efekt końcowy z pewnością zadowoli każdego miłośnika domowych przetworów.
Radio Jura w kuchni: Sałatka szwedzka z ogórków gruntowych. Składniki
Do przygotowania ogórków
- 1 kg małych ogórków gruntowych
- 1 litry wody
- 1/4 szklanki soli
Na zalewę
- 1 szklanka octu spirytusowego 10 %
- 430 ml wody
- 1 szklanka cukru
Pozostałe
- 2 średnie marchewki
- 2 łyżeczki ziaren gorczycy
- 9 ziaren ziela angielskiego
- 9 zziaren czarnego pieprzu
Radio Jura w kuchni: Sałatka szwedzka z ogórków gruntowych. Przygotowanie
Ogórki umyj, odetnij końce i pokrój w cienkie plasterki. Zalej je wodą z rozpuszczoną solą i odstaw na 1-3 godziny.
Przygotuj sześć 3 o pojemności 360 ml wyparz je. Rozdziel do nich równomiernie plasterki marchwi, ziarna gorczycy, ziela angielskiego i czarnego pieprzu.
Czas na zalewę. W garnku zagotuj wodę z cukrem, aż cukier się rozpuści. Dodaj ocet, doprowadź do wrzenia i od razu wyłącz. Gorącą zalewą zalej słoiki z ogórkami.
Zakręć słoiki i poddaj krótkiej pasteryzacji przez około 10 minut w garnku z wodą, w którym słoiki nie dotykają się nawzajem.
Porady:
- Sałatkę można otwierać już po tygodniu od zrobienia.
- Sałatka szwedzka to idealny dodatek do obiadu czy grilla, który przypomni smak lata nawet w środku zimy.