Przejdź do menu głównego Przejdź do treści

REKLAMA

Radio Jura w kuchni: Pomidorki z miodem z dodatkiem estragonu. Pyszności!

Czekając na pierwsze prawdziwie aromatyczne pomidory z polskich grządek, proponujemy pomidorki z miodem. To jest taki smaczny dodatek do śniadania, kolacji czy na przyjęcie. Sprawdźcie ten pomysł!

Dziś serwujemy pomidorki z miodem/ fot. Radio Jura

Szacowany czas czytania: 00:55

Radio Jura w kuchni: Pomidorki z miodem. Przygotowujemy pomidorki

500 g małych pomidorów, trzeba je sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Wsadzamy je do pojemnika: może być szklany słoik, miska ceramiczna czy plastikowy pojemnik do przechowywania jedzenia.

Pomidorki z miodem
Pomidory powinny mieć zdjętą skórkę/ fot. Radio Jura

Radio Jura w kuchni: Pomidorki z miodem. Sos

Do sosu potrzebujemy: miód, cebulę, koncentrat pomidorowy, keczup, olej oraz przyprawy: sól, pieprz, estragon. W rondelku podgrzewamy 2 łyżki miodu, powinien zrobić się płynny, dodajemy do niego przyprawy i 100 ml oleju słonecznikowego. Do tego pokrojoną w drobną kosteczkę jedną cebulkę (średniej wielkości), 1 łyżka koncentratu pomidorowego i 50 ml keczupu. Wszystko to razem podgrzewamy i mieszamy do połączenia składników.

Kuchnia Radia 90: Pomidorki z miodem
Podgrzewamy sos/ fot. Radio Jura

Radio Jura w kuchni: Pomidorki z miodem. Ostatni krok

Takim sosem zalewamy pomidory. Odstawiamy, żeby smaki się przegryzły. Przechowujemy w lodówce, pomidorki mogą stać nawet kilka dni.

Kuchnia Radia 90: Pomidorki z miodem
Pomidorki z miodem i estragonem/ fot. Radio Jura

Smacznego!

REKLAMA