Radio Jura w kuchni poleca coś do chleba: smarowidło z fasoli i cebuli
To jest jeden z tych szybkich przepisów... Szybkich i efektownych, do tego bardzo smakowitych. Potrzebujemy tylko fasolę i cebulę. Chcecie przepis?

Szacowany czas czytania: 01:22
To przepis właściwie dwuskładnikowy, nie licząc przypraw, a tu też nic nadzwyczajnego- pieprz i sól! A smak wychodzi znakomity. Działamy?
Radio Jura w kuchni: smarowidło z fasoli i cebuli. Potrzebujemy
Puszkę białej fasoli (400 g), dużą cebulę i dwie łyżki oleju, żeby cebulę zeszklić. Do tego przyprawy według uznania.

Fasolę odsączamy, a cebulę drobno kroimy na kosteczkę i szklimy na oleju. Nie powinna się mocno przysmażyć, trzymamy ją na średnim ogniu około 10 minut.

Następnie wszystko mieszamy razem, można rozdrobnić widelcem, można przecisnąć praską do ziemniaków, albo użyć blendera ale bardzo delikatnie, bo ważne aby naszej paście kawałki i fasoli, i cebuli były wyczuwalne. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania i już.
Spróbujcie, polecamy!
Fasola jest bogata w potas, wapń i fosfor. To źródło białka i błonnika, ma mało cukrów prostych. W fasoli znajdziemy również witaminy: witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy, witaminę A, E oraz K. Wadą jest to, że powoduje wzdęcia i gazy.
Smarowidło z fasoli i cebuli. Smacznego!
Czytaj także:
- Radio Jura w kuchni: superfoods czyli kotleciki z warzywami, słonecznikiem i chią
- Radio Jura w kuchni: ciasteczka z matchą. To jest teraz hit!
- Radio Jura w kuchni: Bułeczki z maślanki. Kolejny pomysł do śniadaniówki
- Radio Jura w kuchni: Klasyczna szarlotka z kruszonką
- Radio Jura w kuchni: brownie z borówkami. To jest obłędny smak