Przejdź do menu głównego Przejdź do treści

REKLAMA

Radio Jura w kuchni poleca coś do chleba: smarowidło z fasoli i cebuli

To jest jeden z tych szybkich przepisów... Szybkich i efektownych, do tego bardzo smakowitych. Potrzebujemy tylko fasolę i cebulę. Chcecie przepis?

Pasta smakuje znakomicie na świeżym chlebie, posypana czarnuszką/ fot. Radio Jura

Szacowany czas czytania: 01:22

To przepis właściwie dwuskładnikowy, nie licząc przypraw, a tu też nic nadzwyczajnego- pieprz i sól! A smak wychodzi znakomity. Działamy?

Radio Jura w kuchni: smarowidło z fasoli i cebuli. Potrzebujemy

Puszkę białej fasoli (400 g), dużą cebulę i dwie łyżki oleju, żeby cebulę zeszklić. Do tego przyprawy według uznania.

Odsączona fasola/ fot. Radio Jura

Fasolę odsączamy, a cebulę drobno kroimy na kosteczkę i szklimy na oleju. Nie powinna się mocno przysmażyć, trzymamy ją na średnim ogniu około 10 minut.

Cebula przygotowana do zeszklenia/ fot. Radio Jura

Następnie wszystko mieszamy razem, można rozdrobnić widelcem, można przecisnąć praską do ziemniaków, albo użyć blendera ale bardzo delikatnie, bo ważne aby naszej paście kawałki i fasoli, i cebuli były wyczuwalne. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania i już.

Spróbujcie, polecamy!

Fasola jest bogata w potas, wapń i fosfor. To źródło białka i błonnika, ma mało cukrów prostych. W fasoli znajdziemy również witaminy: witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy, witaminę A, E oraz K. Wadą jest to, że powoduje wzdęcia i gazy.

Smarowidło z fasoli i cebuli. Smacznego!

Czytaj także:

REKLAMA